Historisk arkiv

Arbeidsmarkedet i Europa: Synkende ledighet, men fortsatt behov for reformer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Den årlige utgaven av "Employment in Europe" ble publisert 6. november. Den viser at arbeidsmarkedssituasjonen i EU forbedret seg i 2005, og at reformer begynner å gi resultater, skriver den norske arbeids- og sosialråden i Brüssel.

Arbeidsmarkedet i Europa: Synkende ledighet, men fortsatt behov for reformer

Den årlige utgaven av "Employment in Europe" ble publisert 6. november. Den viser at arbeidsmarkedssituasjonen i EU forbedret seg i 2005, og at reformer begynner å gi resultater, skriver den arbeids- og sosialråden i Brüssel.

Rapport fra arbeids- og sosialråd Gustav Solvang.

Den årlige utgaven av "Employment in Europe" ble publisert 6. november. Den viser at arbeidsmarkedssituasjonen i EU forbedret seg i 2005, og at reformer begynner å gi resultater. Ledigheten i EU sank med 0,4 prosent i fjor til 8,7 prosent, mens sysselsettingsraten steg med 0,9 prosent til 63,8 prosent. Dette er likevel langt fra målsettingen i Lisboastrategien – der målet er en sysselsettingsrate på 70 prosent innen 2010. Rapporten peker på at omfattende reformer må til på nasjonalt plan for å få ledighetstallene ytterligere ned og antallet sysselsatte opp. Det er særlig økt sysselsetting blant kvinner og eldre arbeidstakere som bidrar til de små men dog positive tallene.

Det fremheves i rapporten at målrettede initiativ for å få flere kvinner og eldre arbeidstakere (55-64 år) inn i, tilbake til eller værende i arbeidsmarkedet har vært fruktbare. Siden 2000 har kvinneandelen i arbeidslivet steget med 5 prosentpoeng eller mer i Estland, Latvia, Italia og Kypros, og mer enn 10 prosentpoeng i Spania.

EUs mål er en kvinneandel på 60 prosent i 2010. I dag er tallet 56,3 prosent. 16 medlemsland har hatt en økning av eldre arbeidstakere i arbeidslivet på mer enn 5 prosentpoeng (særlig stor økning i Finland, Ungarn og Latvia), slik at gjennomsnittstallet for EU nå er 42,5 prosent for denne gruppen. Målet er 50 prosent.

De positive resultatene med hensyn til flere eldre i arbeidslivet skyldes aktiv seniorpolitikk og reformer av nasjonale pensjonssystemer, slår rapporten fast. Det er store variasjoner regionalt og mellom landene i forhold til sysselsetting og ledighet. Det er for eksempel særlig store forskjeller mellom andelen menn og kvinner i arbeidslivet, fra over 70 prosent kvinneandel i Sverige og Danmark, til bare 34 prosent kvinneandel på Malta. Visse deler av Storbritannia har en total sysselsettingsrate på over 80 prosent, mens deler av Italia har en sysselsettingsfrekvens på bare 40 prosent.

Flexicurity positivt
Rapporten understreker at i lys av globaliseringen, der arbeidsplasser flyttes ut av EU samt at Kina og India blir stadig økonomisk sterkere, i lys av den demografiske utviklingen der antall personer i arbeidsdyktig alder (15-64 år) reduseres, i lys av den stadig hyppigere bruken av "utrygge" arbeidskontrakter, må alle medlemsland iverksette reformer for å få fart på den øknomiske veksten og sysselsettingen. I denne sammenheng trekkes "flexicurity" frem som en god modell.

Fleksible arbeidskontrakter kombinert med sikkerhet/beskyttelse ved tap av jobb – samt en aktiv arbeidsmarkedspolitikk – har vist seg å virke godt i land som Danmark, Finland, Østerrike, Nederland og Spania. Alle landene har en variant av flexicurity-konseptet, og her skapes det flere og bedre arbeidsplasser enn i land som er dominert av for mye fleksibilitet eller for mye sikkerhet, hevdes det i rapporten. Betydningen av en målrettet og aktiv arbeidsmarkedspolitikk fremheves – minst brukes det til slike formål i Tsjekkia, Estland, Latvia, Slovakia og Storbritannia (0,25 prosent av BNP) mot 1,5 prosent av BNP i Danmark.

Last ned rapporten:
Employment in Europe 2005 (pdf, 5 mb)