Historisk arkiv

Debatt av overgangsordninger for arbeidstakere fra Romania og Bulgaria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Det foregår nå en intens debatt i EU om overgangsordninger for arbeidstakere fra Romania og Bulgaria. Enkelte britiske statsråder har uttalt at arbeidsinnvandringen fra de nyeste EU-landene må begrenses, rapporterer arbeids- og sosialråden i den norske EU-delegasjonen.

Debatt av overgangsordninger for arbeidstakere fra Romania og Bulgaria

Rapport fra arbeids- og sosialråden i den norske EU-delegasjonen, 29. august 2006

Brussel, EU-delegasjonen
Saksbehandler: Solvang Gustav
Til: EØS/EFTA-seksjonen, postmottak@aid.dep.no

Debatten om overgangsordninger for arbeidstakere fra Romania og Bulgaria har tatt av i løpet av den siste uken, med utgangspunkt i en oversikt over arbeidsinnvandringen fra EU-8 (de nye sentral- og østeuropeiske EU-medlemmene) til Storbritannia etter 1. mai 2004.

Tall fra det britiske innenriksdepartementet viser at 447 000 østeuropeiske arbeidstakere og arbeidssøkere har ankommet Storbritannia de to siste årene. Tar man med "enmannsfirmaer" og selvstendige næringsdrivende, beregnes antallet til 600 000. Regjeringen hadde før østutvidelsen anslått årlig arbeidsinnvandring til rundt 15 000 personer. Den siste tiden har strømmen vært på rundt 50 000 arbeidstakere pr måned. Jobbene de fyller er ofte basert på korttidskontrakter, slik at utvandringen også er stor.

I følge rapporter i britiske media vil Storbritannia sannsynligvis innføre overgangsordninger for personer fra Romania og Bulgaria som vil søke arbeidet i landet når disse landene blir medlem av EU. (Den 26. september vil Kommisjonen fremlegge sin rapport med anbefaling for medlemskap fra enten 1.1.2007 eller 1.1.2008. EU-landene, som Norge, opererer imidlertid ut fra antakelsen om at landene blir medlem fra 1. januar neste år. En evt. utsettelse av denne datoen vil kreve kvalifisert flertall fra det europeiske Råd for Romanias del og enstemmighet i Rådet for Bulgarias del).

Den britiske regjeringen har ikke formelt gått ut og meddelt at landet vil innføre overgangsordninger, men enkelte prominente statsråder har uttalt at arbeidsinnvandringen fra de nyeste EU-landene må begrenses. Transportministeren sa det slik på BBC: "UK vil ikke ha en åpen dør for innvandrere fra de nyeste EU-landene." Samtidig har det konservative partiet, som er i medvind på alle meningsmålinger for tiden, krevd stengte dører.

Debatten om innvandring – og her skilles det ikke på innvandring fra EU-land og ikke-EU-land, har skutt fart i Storbritannia bl.a. etter de siste ukers terrorplaner og offentliggjøringen av en spørreundersøkelse som viser at 75% av respondentene ønsker strengere regler for innvandring generelt og 77% ønsker årlige kvoter for innvandring. Det konservative partiets talsmann for innvandring uttalte til BBC at "45 000 kriminelle" fra Bulgaria og Romania vil overveie å reise til Storbritannia når landene blir EU-medlemmer. Talsmannen viser også til at den "massive" arbeidsinnvandringen fra de EU-landene som ble medlemmer i 2004 har ført til et sterkt press på offentlige tjenester, boligmarkedet og skoleplasser – og det er til dels en gryende debatt om press på lønninger som fryses eller senkes.

Som kjent var Storbritannia, sammen med Irland og Sverige, de eneste EU/EØS landene som ikke innførte restriksjoner/overgangsordninger fra EU-8 i 2004. Det vil ikke legge noen juridiske føringer av å reise spørsmålet på nytt mht. Romania og Bulgaria (men politiske?). Imidlertid kan ingen nye restriksjoner innføres for østeuropeiske land som allerede er EU-medlemmer. Evt. overgangsordninger for Romania og Bulgaria vil følge samme mønster som ved utvidelsen i 2004: 2+3+2 år.

Foreløpig er det bare Finland blant EUs medlemsland som har klart sagt at de ikke vil innføre overgangsordninger for rumenere og bulgarere.