Historisk arkiv

Saksgang for Hamas-søknader

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Det har vært rettet mange spørsmål til departementet om prosedyre knyttet til saksbehandlingen av søknader om visum til Norge. Departementet svarer følgende.

Saksgang for Hamas-søknader

Det har vært rettet mange spørsmål til departementet om prosedyre knyttet til saksbehandlingen av søknader om visum til Norge. Det gis derfor følgende informasjon:

Norge er gjennom Schengen forpliktet til å følge de samme regler for behandling av visumsøknader som de øvrige medlemslandene. Når det innvilges visumsøknader til Norge, gir tillatelsen adgang til hele Schengen-området. De to aktuelle søknadene, vil derfor først blir vurdert i henhold til Schengen-regelverket. Hvis avslag, vil det kunne vurderes enten å gi nasjonalt visum med varsling til øvrige Schengen-land, eller utfallet kan være at det ikke gis visum.

Søknadene ble forelagt Schengen-landene tirsdag 9. mai. UDI vil få inn svaret 16. mai for den ene av søkerne, og noen dager senere for søkeren som tidligere har fått avslag på sin visumsøknad. Hvis det ikke er innsigelser, vil det normalt kunne bli utstedt Schengen-visum. Ved innsigelser kan det vurderes å gi et nasjonalt visum. UDI vil da forelegge søknadene for departementet, jfr utlendingsloven § 38, utenrikspolitiske hensyn, i forkant av at det fattes en beslutning.