Historisk arkiv

Nytt styringssystem for UDI

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Utlendingsdirektoratet har i samarbeid utarbeidet nye styringssystemer for direktoratet. Nye rutiner skal sikre klarhet i kommunikasjonen mellom departement og direktorat, og klargjøre skillene mellom politikk og forvaltning.

- Vi har hatt en meget god prosess med UDI for å finne løsninger på felles utfordringer.  I tillegg har det vært et omfattende arbeid internt i UDI. Jeg har full tillitt til at arbeidet i UDI skjer innenfor de rammer som fastsettes til enhver tid, uttaler arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.


Rapporten skal bidra til bedre kommunikasjon mellom departementet og UDI.

Prosjektet ”En bedre utlendingsforvaltning” har pågått et snaut år. Bakgrunnen er granskingen av UDI i 2006 der både departementet og direktoratet fikk alvorlig kritikk.

Høringen i Stortinget pekte på utfordringer i styringsdialogen, blant annet knyttet til departementets styringsevne, direktoratets lydhørhet og etatslederes rolleforståelse. Kjernen i saken dreide seg om skillet mellom politikk og forvaltning, og forvaltningens lojalitet i oppfølgingen av politiske beslutninger.

- Granskingen avdekket at  kommunikasjonen mellom departementet og UDI har vært for dårlig. Vi har tatt flere grep, blant annet blir nå kommunikasjonen mellom departementet og UDI formalisert på en annen måte enn tidligere. Både når det gjelder spørsmål om praksis fra UDI og styringssignaler fra departementet skal det foregå skriftlig og etter bestemte prosedyrer. Det skal ikke være tvil verken om hva UDI har spurt om eller hva departementet har svart. Kommunikasjonen skal kunne dokumenteres slik at vi sikrer etterprøvbarhet i styringen, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Rapporten og tiltakene fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet er utarbeidet i nært samarbeid med UDI.