Historisk arkiv

Statsrådsbesøk på taterutstilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Glomdalsmuseets fargerike og dramatiske utstilling om romanifolkets eller taternes liv, kultur og historie fikk onsdag besøk av statsråd Bjarne Håkon Hanssen og statssekretær Raimo Valle.

Glomdalsmuseets fargerike og dramatiske utstilling om romanifolkets eller taternes liv, kultur og historie fikk onsdag besøk av statsråd Bjarne Håkon Hanssen og statssekretær Raimo Valle.

- Som ansvarlig for regjeringens politikk overfor nasjonale minoriteter er det hyggelig å få anledning til å besøke utstillingen og møte representanter for taterne. Jeg er glad for at det har lykkes å få i stand et godt samarbeid mellom organisasjonene og museumsledelsen rundt utstillingen, sier Hanssen.

Han understreker at det er viktig med oppmerksomhet rundt arbeidet med taterne etter at Romanifolkets Fond nå er etablert. – Vi håper fondet kan komme mange fra folket til gode, og at man kan få til en god og konstruktiv administrasjon og drift av fondet, sier Hanssen.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen og Anna GustavsenHan møtte også representanter for taternes egne organisasjoner under omvisning på museet. Utstillingen Latjo drom, taterspråk for "god vei" eller "god tur", ble åpnet i 2006, og er den største fremstillingen av taternes kultur og historie i Norge. Konservator Mari Møystad og Anna Gustavsen fra Taternes Landsforening sto for omvisningen sammen med museumsdirektør Jan Hoff Jørgensen.  

Arbeids- og inkluderingsministeren legger ikke skjul på at det gjør inntrykk å se overgrepene mot taterne dokumentert slik det blir gjort på Glomdalsmuseet. Ved siden av de dramatiske fortellingene om storsamfunnets uverdige behandling av minoriteter gir utstillingen også et godt innblikk i taternes mangfoldige håndverktradisjoner og livsform.

Statsråden fikk også anledning til å se museets utstilling av nyere innvandring til Norge, Fotspor Somalia Norge, om somalisk tradisjon og flyktningenes møte med Norge. Den er en del av Flerkulturelt kunnskaps- og kompetansesenter som er etablert i samarbeid med Hedmark fylkeskommune.  

Besøket ble avsluttet med en minneverdig konsert hvor statsråden fra Namsos fikk høre en sambygding, nemlig Åge Aleksandersen synge for sitt eget folk.

Les mer om utstillingene på Glomdalsmuseets sider.

Bjarne Håkon Hanssen, Åge Aleksandersen, Holger GustavsenÅge Aleksandersen