Historisk arkiv

Viktig arena for integrering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen møtte torsdag 17. januar biskopen i Oslo Katolske Bispedømme Bernt Eidsvig for å bli orientert om kirkens erfaringer og om det arbeidet den katolske kirke gjør i forhold til de nyankomne arbeidsinnvandrerne.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen og biskop Bernt EidsvigDen katolske kirke i Norge, og Oslo spesielt, har på grunn av den økende arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa hatt en sterk økning av brukere og besøkende de siste årene.

Før EU-utvidelsen 1. mai 2004 var det ca 50 000 katolikker i Norge. Idag er det anslagsvis 200 000. De fleste av disse kommer fra Polen. Rundt 90 prosent av alle polakker er katolikker og de er blant Europas mest aktive kirkegjengere. To av tre polakker går ukentlig i kirken.

Kirken er derfor en sentral møteplass for informasjon og erfaringsutveksling og viktig arena for integrering av arbeidsinnvandrere. I tillegg til skole og religionsundervisning arrangerer de norskkurs og hjelper til med boligformidling, veiledning i norsk byråkrati og andre sosiale aktiviteter. 

 - Det er viktig å samarbeide med den katolske kirken, sier Bjarne Håkon Hanssen. Han ser på torsdagens møte som starten på en tettere dialog med den katolske kirke.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet er i ferd med å igangsette en arbeidsgruppe som skal se på frivillige organisasjoners rolle i integrerings- og inkluderingsarbeidet, og regjeringen er opptatt av at også religiøse organisasjoner kan ha en rolle i integrerings- og inkluderingsarbeidet.