Historisk arkiv

Mangel på arbeidskraft tema i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Torsdag 10. januar var arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i Brussel og møtte blant andre EU-kommissær for arbeids- og sosialsaker Vladimir Spidla. Utfordringer på arbeidsmarkedet var ett av temaene for møtet.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen og EU-kommisær Vladimir SpidlaNorge og EU står på mange måter overfor de samme utfordringene når det gjelder å tiltrekke seg kompetent arbeidskraft fra land i og utenfor EØS-området. Innenfor rammen av EØS-avtalen og EU-/Schengenavtalen samarbeider norske myndigheter direkte med EU om rettsreguleringer og tiltak på enkelte områder.
 
- Hovedutfordringen i forhold til arbeidsinnvandring er derfor å gjøre det lettere å få inn kvalifisert arbeidskraft også fra land utenfor EØS-området, sa Bjarne Håkon Hanssen i møtet.
 
EU-kommissæren og statsråd Hanssen samtalte også om sysselsettings-, sosial- og migrasjonspolitikk overfor tredjelandsborgere, og samarbeidet Norge og EU har ved å utveksle erfaringer og gode eksempler.

- Det var svært nyttig å ha dette møtet som ledd i en slik erfaringsutveksling, sa statsråden.

Åpent møte med det norske fagmiljøet

Torsdagen ble avsluttet med et åpent møte der rundt 40 mennesker i det norske fagmiljøet i Brussel deltok.
 
- Vi jobber etter tre hovedprinsipper for å etterkomme behovet for arbeidskraft. Først og fremst øker vi innsatsen for å mobilisere innenlandsk arbeidskraft. Vi har grupper som vi så langt ikke har klart å inkludere i arbeidsmarkedet. NAV står helt sentralt i dette arbeidet. Det andre prinsippet vi jobber etter, er å få folk til å arbeide lenger og muligheten til å kombinere arbeid og pensjon. Det tredje prinsippet er altså arbeidsinnvandring, sa statsråden.
 
Bjarne Håkon Hanssen orienterte om regjeringens pågående arbeid med stortingsmelding om arbeidsinnvandring som presenteres Stortinget i løpet av april.
 
- I meldingen kommer vi til å lansere tiltak som vil føre til betydelig forenkling av regelverket knyttet til behandlingen av arbeids- og oppholdssaker. Arbeidsinnvandring er etterspørselsstyrt, men vi som sitter med regelverket ønsker å legge bedre til rette for at norske arbeidsgivere får den arbeidskraften de trenger så kjapt som overhodet mulig, sa statsråden.