Historisk arkiv

Petroleumsvirksomheten:

Risikonivået 2007 – god utvikling, men flere alvorlige hendelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

En ny rapport om risikonivået i petroleumsvirksomheten viser en overveiende positiv utvikling, men næringen har fortsatt utfordringer å gripe fatt i dersom den skal oppfylle målsettingen om å bli verdensledende på HMS.

- Vi er på rett vei, men vi er fortsatt ikke helt i mål, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

På en pressekonferanse i Stavanger 24. april la Petroleumstilsynet fram den årlige rapporten om risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP). RNNP måler utviklingen i HMS-nivået både på sokkelen og ved landanleggene. En overordnet målsetting er å bidra til å identifisere områder som er kritiske for HMS og som dermed bør være innsatsområder for risikoreduserende regelverksutvikling, forskning og utvikling.

Rapporten utarbeides i samarbeid med partene i næringen, og gir en omforent forståelse av risikobildet. Denne felles innsatsen for å måle risikonivå i en hel industrisektor er unikt, også i et internasjonalt perspektiv.
- Partssamarbeidet er svært viktig som grunnlag for oppslutning om HMS-tiltak i en næring der HMS alltid må stå øverst på dagsorden, sier statsråden.

Resultatene fra årets undersøkelse synliggjør blant annet en nedgang i alvorlige personskader på produksjonsinnretninger. Det er også positive resultater av den særskilte satsningen på å redusere gasslekkasjer. Samtidig har man i 2007 opplevd flere alvorlige hendelser, herunder én dødsulykke og én større oljelekkasje (Statfjord A).

Mer om risikonivået i petroleumsvirksomheten (Petroleumstilsynets nettsider)