Historisk arkiv

Slår ned på proformaekteskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Utlendingsdirektoratet (UDI) og den norske ambassaden i Ankara har gjennom tett samarbeid avdekket ca 100 saker fra Tyrkia hvor det er inngått proformaekteskap i Norge. UDI har opplyst at i de fleste sakene vil oppholdstillatelsene eller norsk statsborgerskap bli trukket tilbake.

Utlendingsdirektoratet (UDI) og den norske ambassaden i Ankara har gjennom tett samarbeid avdekket ca 100 saker fra Tyrkia hvor det er inngått proformaekteskap i Norge.

Utlendingene har parallelt med ekteskapet i Norge hatt et bestående familieforhold med en tyrkisk kvinne i hjemlandet.  UDI har opplyst at i de fleste sakene vil oppholdstillatelsene eller norsk statsborgerskap bli trukket tilbake.    

Et proformaekteskap er et ekteskap inngått med hovedhensikt å oppnå oppholdstillatelse i Norge.

– Å søke om oppholdstillatelse i Norge på bakgrunn av et proformaekteskap er ulovlig. Avsløringene av et såpass høyt antall saker er alvorlig og det er svært viktig at UDI har avdekket disse forholdene, sier Dag Terje Andersen.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet ga høsten 2006 instruks til Utlendingsdirektoratet om retningslinjer for hvilke momenter det er særlig viktig å fokusere på ved en proforma vurdering. Som en følge av instruksen har UDI hatt økt oppmerksomhet rundt denne problematikken. Dette har ført til en betydelig økning i antall avslag grunnet proforma.

Instruks for å hindre familiegjenforening på grunnlag av proformaekteskap