Historisk arkiv

Siste del av utlendingsforskriften på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har sendt den siste delen av den nye utlendingsforskriften ut på høring. For departementet er det et sentralt mål å gjøre regelverket mer oversiktlig og brukervennlig. Derfor er det foreslått en rekke forenklingstiltak.

Departementet sendte 23. mars de siste kapitlene av forslaget til ny utlendingsforskrift på offentlig høring. Den nye forskriften skal erstatte den gjeldende forskriften, og trer i kraft 1. januar 2010 sammen med utlendingsloven fra 2008.

I forhold til kontrollen med inn- og utreise er det foretatt en rekke tekniske endringer og tilpasninger i det gjeldende regelverket og praksis. Siktemålet er mer tydelige og oversiktlige regler som synliggjør de sentrale forpliktelsene Norge er bundet av gjennom Schengen-samarbeidet. Det er blant annet foreslått at tollvesenet kan bistå politiet i kontrollen med utlendingers inn- og utreise.

Når det gjelder regler for utlendinger som omfattes av EØS-avtalen og EFTA-konvensjonen så klargjøres og forenkles regelverket, samtidig som gjeldende regler og rammer for arbeidskraftmobilitet i stor grad videreføres.

I forslaget til nye saksbehandlingsregler er det lagt inn nye regler om høring av barn. Det er foreslått en generell bestemmelse om barns rett til å bli hørt som gjenspeiler barns rettigheter etter barnekonvensjonen. Videre er det foreslått en ny bestemmelse om at det normalt skal gis tilbud om direkte samtale med barn i visse saker om familiegjenforening, og det skal fortsatt gjennomføres direkte samtaler med barn i asylsaker.

Departementet foreslår nye bestemmelser om unntak fra politiets taushetsplikt når utlendingsforvaltningen ønsker opplysninger om vandelen til den som bor i Norge, og som skal hente ektefelle fra utlandet. Et tilsvarende unntak fra taushetsplikten gjelder ved forespørsel fra utlendingsforvaltningen om referansepersonens vandel i visumsaker.

Forslaget tar også for seg blant annet reglene om ikrafttredelse av loven og forskriften, og overgangsreglene. Tillatelser som er utstedt før den nye loven og forskriften trer i kraft, skal ha fortsatt gyldighet. Søknader og klager som ikke er avgjort, skal behandles etter bestemmelsene i den nye loven og forskriften. Også saker som er reist om bortvisning, utvisning og tilbakekall, skal behandles og avgjøres etter bestemmelsene i den nye loven og forskriften.

 

Forslag til ny utlendingsforskrift
Høring - kapittel 4, 17, 18 og 20 i ny utlendingsforskrift