Historisk arkiv

Asylsøkere er fornøyd med informasjonen de mottar i første fase

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

I rapporten ”Informasjon og rettssikkerhet – Informasjonsformidling til asylsøkere i en tidlig fase” konkluderes det med at informasjonen som gis til asylsøkere fra norske myndigheter tilfredsstiller asylsøkernes og myndighetenes behov for informasjonsformidling.

Pressemelding

Nr.: 02
Dato: 04.11.05

Asylsøkere er fornøyd med informasjonen de mottar i første fase

I rapporten ”Informasjon og rettssikkerhet – Informasjonsformidling til asylsøkere i en tidlig fase” konkluderes det med at informasjonen som gis til asylsøkere fra norske myndigheter tilfredsstiller asylsøkernes og myndighetenes behov for informasjons-formidling.

Utlendingsforvaltningen er ansvarlig for informasjonsprogrammet i ankomsttransitt, og for å gi asylsøkerne tilbud om veiledning fra en uavhengig organisasjon tilpasset den enkeltes behov. Informasjonen i første del av søknadsfasen skal bidra til å ivareta rettsikkerheten til søkeren.

Forskerne peker på at omleggingen av informasjonsarbeidet fra advokatbistand i første fase av søknadsprosessen til veiledning utført av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har vært vellykket og har klare fordeler. Rapporten konkluderer videre med at det ikke er behov for store endringer i informasjonsomfanget, men at forbedringspotensialet i første rekke ligger i standardisering av arbeidet, differensiering og tilpasning til ulike grupper og visse sider ved informasjonsformidlingen.

- Jeg er tilfreds med at informasjonen som gis til asylsøkere oppfattes som grundig og konsistent, sier arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen. Det er likevel rom for forbedringer og tilpasning av informasjonen til grupper med spesielle behov. Undersøkelsen er et ledd i en bred gjennomgang av informasjonen til asylsøkere, og den belyser viktigheten av god kommunikasjon med søkerne i deres første møter med norske myndigheter. Jeg har merket meg de anbefalingene forskerne har kommet med når det gjelder å gjøre informasjonsformidlingen bedre, og vil se nærmere på oppfølgingen av disse, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Forskningsrapporten er utført av SINTEF på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet, og baserer seg i hovedsak på observasjon av informasjonsformidlingen hos ulike aktører, samt intervjuer med asylsøkere og representanter for informasjonsformidlere.

Lenke til forskningsrapport fra SINTEF om Informasjon og rettssikkerhet – Informasjonsformidling til asylsøkere i en tidlig fase.

Lenke til pressemelding fra SINTEF om funn i rapporten Informasjon og rettssikkerhet – Informasjonsformidling til asylsøkere i en tidlig fase.