Historisk arkiv

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek får Budstikkaprisen 2005 for åpenhet og tilgjengelighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

- Gjennom å ta på alvor formålsparagrafen om å stå til disposisjon for alle, har dagens prisvinner gjennom målrettet, bredt og helhetlig arbeid bidratt til å bygge ned funksjonshemmende barrierer, og fremme aktiv deltaking i samfunnet for personer med nedsatt funksjonsevne, sa statssekretær Laila Gustavsen i Arbeids- og sosialdepartementet under prisutdelingen i dag.

Pressemelding

Nr.: 16
Dato: 05.12.05

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek får Budstikkaprisen 2005 for åpenhet og tilgjengelighet

"Biblioteket for alle døgnet rundt. Slik lyder den inkluderende visjonen for Budstikkaprisvinneren 2005, Tønsberg og Nøtterøy bibliotek."

- Gjennom å ta på alvor formålsparagrafen om å stå til disposisjon for alle, har dagens prisvinner gjennom målrettet, bredt og helhetlig arbeid bidratt til å bygge ned funksjonshemmende barrierer, og fremme aktiv deltaking i samfunnet for personer med nedsatt funksjonsevne, sier statssekretær Laila Gustavsen i Arbeids- og sosialdepartementet under prisutdelingen i dag.

I Biblioteklovens formålsparagraf heter det at ”Bibliotekene skal ha til oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet gjennom informasjonsformidling og ved å stille bøker og annet materiale gratis til disposisjon for alle som bor i landet.”

Deltakelsen i prosjektet Det tilgjengelige bibliotek, initiert av blant andre ABM-utvikling (arkiv/bibliotek/museum) og Deltasenteret, har bidratt sterkt til å bevisstgjøre og sette i gang læringsprosesser ved Tønsberg og Nøtterøy bibliotek. Dette innebærer blant annet at:

Biblioteket satser gjennom kontinuerlig innsats å gjøre bygning, teknisk utstyr, tjenester og informasjon tilgjengelig for alle – til en mer tilrettelagt kunnskapsbase, møtested og arbeidsplass for mennesker med funksjonsvansker.

Biblioteket er tilsluttet Leser søker bok – en organisasjon av forfattere som produserer tilrettelagt, lettlest litteratur og ordningen Leseombud – frivillige som leser høyt for de som ikke selv kan lese.

Biblioteket tilbyr en egen samling med lydbøker i DAISY-format (Digital Accessible Information System), digitale lydbøker der teksten er søkbar.

Biblioteket har i år med tilskudd fra Husbanken i prosjektet ”Fjerne 100 hindringer” 1 satt i gang arbeidet med å styrke tilgjengeligheten og fjerne barrierer på eget nettsted.

Biblioteket har lenge gitt personer med utviklingshemming mulighet til arbeid gjennom den kommunale virksomheten ”Tilrettelagt arbeid”.

- Men Tønsberg og Nøtterøy biblioteks engasjement stanser ikke ved egen dør. Biblioteket er også aktiv i nettverksgruppen for tilgjengelighet innen ABM-sektoren, og deler erfaringer og sprer informasjon om god tilgjengelighet til andre bibliotek, sa Gustavsen.