Historisk arkiv

Varslerne skal få bedre vern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Sterkere vern av arbeidstakere som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, er foreslått i en rapport om ytringsfrihet i ansettelsesforhold, som sendes på høring fra Arbeids- og sosialdepartementet i dag.

Pressemelding

Nr.: 33
Dato: 23.12.05
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Gundla Kvam, tlf. 22 24 69 00/ 91 53 66 73

Varslerne skal få bedre vern

Sterkere vern av arbeidstakere som varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, er foreslått i en rapport om ytringsfrihet i ansettelsesforhold, som sendes på høring fra Arbeids- og sosialdepartementet i dag.

-Varsling gjelder viktige spørsmål som ytringsfrihet og kampen mot korrupsjon. Jeg vil nøye vurdere forslagene i rapporten og synspunktene fra høringsrunden, før jeg trekker min endelige konklusjon, sier Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Departementet vil legge fram en proposisjon i løpet av våren.

I rapporten foreslås det en lovregel som slår fast at alle arbeidstakere har rett til å varsle om korrupsjon, brudd på sikkerhetsregler og andre kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Arbeidstaker skal ifølge lovforslaget gå fram på en forsvarlig måte. Arbeidstaker som går til media med kritikk, bør normalt ha forsøkt å ordne opp ved å ta opp forholdene internt med ledelsen eller andre på arbeidsplassen. Dette skal ikke gjelde hvis det er tale om korrupsjon eller andre alvorlige forhold. Retten til å varsle støttes opp av et forbud mot gjengjeldelser fra arbeidsgivers side, og arbeidstaker skal ha rett til erstatning dersom varslingen likevel ”straffes” av arbeidsgiver.

Målet er at slike konfliktfylte varslingssituasjoner i færrest mulig tilfeller oppstår. For å oppnå dette er det viktig at det er åpenhet og god kommunikasjon på arbeidsplassen. Det foreslås derfor i rapporten at arbeidsgivere skal ha en plikt til å legge forholdene til rette for kritiske ytringer om forholdene på arbeidsplassen. En måte å gjøre dette på vil være å utarbeide retningslinjer for varsling, slik at arbeidstakerne vet når de skal si fra og hvem de skal si fra til.

Det foreslås også generelle regler som slår fast og verner arbeidstakeres rett til å gi uttrykk for politiske og faglige synspunkter i spørsmål som berører virksomheten.

Rapporten er laget av en arbeidsgruppe i Arbeids- og sosialdepartementet, som har hatt en løpende dialog med blant andre partene i arbeidslivet. Høringsfristen er 23. mars. Rapporten kan lastes ned fra departementets hjemmesider.