Historisk arkiv

Endringer i utlendingsloven - tiltak mot tvangsekteskap mv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Kongen har i statsråd i dag sanksjonert endringer i utlendingsloven som blant annet gjelder tiltak mot tvangsekteskap, beskyttelse mot voldelige ektefeller i Norge, og tiltak mot arbeidsgivere som grovt eller gjentatte ganger bryter regler som skal verne om lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske arbeidstakere.

Pressemelding

Nr.: 03
Dato: 06.01.05

Endringer i utlendingsloven – tiltak mot tvangsekteskap mv

Kongen har i statsråd i dag sanksjonert endringer i utlendingsloven som blant annet gjelder tiltak mot tvangsekteskap, beskyttelse mot voldelige ektefeller i Norge og tiltak mot arbeidsgivere som grovt eller gjentatte ganger bryter regler som skal verne om lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske arbeidstakere.

Oppholdstillatelse og visum skal nå kunne nektes dersom det er sannsynlig at den utenlandske ektefellen eller visumsøkeren vil bli mishandlet av den parten som bor i Norge. Politiet skal som ledd i saksbehandlingen kunne kontrollere vandelen til herboende.

- Jeg er glad for å få slike bestemmelser på plass, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Selv om myndighetene ikke skal ha noen formynderrolle i forhold til ekteskapsinngåelser, må vi ha muligheten til å reagere i saker hvor det er sannsynlig at utenlandske kvinner eller medfølgende barn vil bli utsatt for mishandling av voldelige menn i Norge.

Som et nytt tiltak mot tvangsekteskap, er det nå vedtatt en bestemmelse som blant annet fastsetter uttrykkelig at oppholdstillatelse skal kunne nektes, dersom det er sannsynlig at ekteskapet er inngått mot en av partenes vilje. Videre er det vedtatt en ny ordning som innebærer at den som har giftet seg i utlandet med en som er bosatt i Norge, ikke skal få innvilget oppholdstillatelse før ektefellen har vært til intervju hos utlendingsmyndighetene. Det vil gjelde unntak dersom ektefellen er visumfri, eller dersom herboende har vært til intervju før utreisen. Det vil også bli fastsatt andre unntak i forskriften.

- Jeg håper at særlig den nye obligatoriske intervjuordningen kan bli et virkningsfullt tiltak, sier statsråd Hanssen.

- Formålet med denne ordningen er i første rekke å motvirke at noen blir ”lurt” med på ferie til utlandet og så blir presset til å gifte seg mot sin vilje. Gjennom den nye ordningen vil vi i alle fall kunne hindre at noen blir holdt tilbake i opprinnelseslandet, i påvente av at ektefellen skal få innvilget oppholdstillatelse.

Som et tiltak mot arbeidsgivere som grovt eller gjentatte ganger bryter regler som skal verne om arbeidstakeres lønns- eller arbeidsvilkår, skal det kunne treffes vedtak om at det ikke skal innvilges arbeidstillatelse for å utføre arbeid hos vedkommende arbeidsgiver før det er gått to år. Tiltaket berører ikke adgangen til å rekruttere arbeidstakere som er omfattet av EØS-avtalen.

Det er videre vedtatt visse endringer i reglene om bortvisning og utvisning av utlendinger som er omfattet av EØS-avtalen, for å sikre overensstemmelse mellom EØS-avtalen og norsk rett. Endringene har liten eller ingen praktisk betydning.

De fleste av lovendringene trer i kraft 1. februar i år. Når det gjelder ordningen med vandelskontroll for å beskytte utenlandske ektefeller og visumsøkere, og den nye intervjuordningen for å motvirke tvangsekteskap, må det imidlertid utarbeides nye forskriftsbestemmelser før ikrafttredelse.

- Vi tar sikte på å ha slike forskriftsbestemmelser på plass i løpet av dette halvåret, og vil jobbe for at de skal kunne tre i kraft så fort som mulig etter dette, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Ot.prp. nr. 19 (2005-2006) og Ot.prp. nr. 109 (2004-2005):

http://odin.dep.no/krd/norsk/dok/regpubl/otprp/016001-050057/dok-bn.html

http://odin.dep.no/krd/norsk/dok/regpubl/stprp/016001-050055/dok-bn.html