Historisk arkiv

Følger opp Sykefraværsutvalgets rapport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen legger i dag fram forslag til endringer i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven for å følge opp Sykefraværsutvalgets rapport med forslag til tiltak for å redusere sykefraværet.

Pressemelding

Nr.: 140
Dato: 10.11.2006

Følger opp Sykefraværsutvalgets rapport

Regjeringen legger i dag fram forslag til endringer i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven for å følge opp Sykefraværsutvalgets rapport med forslag til tiltak for å redusere sykefraværet.

– Regjeringen ønsker å gi et klart signal om at virksomhetene, arbeidstakerne selv og sykmelder må ta et større ansvar i forhold til disse utfordringene. Både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene har gjennom arbeidet i Sykefraværsutvalget sluttet seg til disse forslagene, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Proposisjonen (Ot.prp. nr. 6 (2006-2007)) innholder følgende forslag til endringer i arbeidsmiljøloven:

  • Kravet til utarbeiding av oppfølgingsplan for sykmeldte arbeidstakere forsterkes, slik at oppfølgingsplan skal være utarbeidet senest etter seks uker.
  • Arbeidsgiver får en ny plikt til å innkalle arbeidstaker til et dialogmøte om innholdet i oppfølgingsplanen senest etter 12 uker. Arbeidstaker får også plikt til å delta i dialogmøtet. Dersom både arbeidsgiver og arbeidstaker, eller arbeidstaker alene ønsker det, skal legen/sykmelder delta i møtet. Arbeidsgiver skal gi skriftlig melding om dialogmøtet til Arbeids- og velferdsetaten.

Følgende endringer foreslås i folketrygdloven:

  • Det presiseres at det skal ytes graderte sykepenger, også når arbeidstakeren delvis kan utføre nye arbeidsoppgaver etter tilrettelegging gjennom tiltak i virksomheten.
  • Legen/sykmelder får plikt til å delta i dialogmøtet som arbeidsgiver tar initiativ til.
  • Arbeids- og velferdsetaten skal gjennomføre et dialogmøte med arbeidsgiver og arbeidstaker senest etter seks måneder sykmelding, der bl.a. yrkesrettet attføring skal være et tema.
  • Tvangsmulkten som Arbeids- og velferdsetaten kan ilegge arbeidsgivere som etter purring ikke utleverer oppfølgingsplan, økes fra 190 kroner til 380 kroner per dag.

Finansdepartementet fremmer samtidig forslag om endringer i forslaget til statsbudsjett for 2007 (St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4). Endringsforslagene gjelder Regjeringens oppfølging av arbeidet i Sykefraværsutvalget.

Mer informasjon
Odeltingsproposisjon nr. 6 (2006-2007)
Pressemelding fra Finansdepartementet