Historisk arkiv

Norsk-pakistanske barn på skole i Pakistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

En rapport utgitt av Høgskolen i Oslo har kartlagt årsaker til og effekter av norsk-pakistanske barns skolegang i Pakistan.

Pressemelding

Nr.: 85
Dato: 30.06.2006

Norsk-pakistanske barn på skole i Pakistan

En rapport utgitt av Høgskolen i Oslo har kartlagt årsaker til og effekter av norsk-pakistanske barns skolegang i Pakistan.

- Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil i samarbeid med Kunnskapsdepartementet vurdere rapporten og de tiltakene som er foreslått for å forhindre negative konsekvenser av at barn sendes på skole i foreldrenes hjemland, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn, i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Rapporten viser til at det er mange sider ved at barn med innvandrerbakgrunn går på skole i foreldrenes opprinnelsesland. Ifølge Høgskolen i Oslo antar man at dette omfatter omlag 450 barn med pakistansk bakgrunn i skolepliktig alder. Foreldrene har full rett til å bestemme hvor deres barn skal gå på skole, så lenge de melder fra til skolemyndighetene der de bor. Det kan være lærerikt og nyttig for barna å få kjennskap til foreldrenes kulturbakgrunn og språk, og å være sammen med familiemedlemmer.

Å sende barn til skolegang i utlandet er, i henhold til dagens norske lovverk, fullt lovlig så lenge barnet ansees bosatt i utlandet. Dersom barnet er bosatt i Norge, har barnet opplæringsplikt etter opplæringsloven og foreldrene kan ikke ta barnet ut av opplæringen ut over den tid det er gitt permisjon for etter opplæringsloven, det vil si inntil to uker av gangen.

Høgskolen i Oslo har på oppdrag av tidligere Kommunal- og regionaldepartementet (nå Arbeids- og inkluderingsdepartementet) gjennomført et kartleggingsprosjekt om årsaker til og effekter av at barn med pakistansk opprinnelse går på skole i Pakistan. Prosjektet har resultert i rapporten ”Skolegang i Pakistan - barn med innvandrerbakgrunn som går på skole i foreldrenes opprinnelsesland”. Rapporten påpeker at årsakene til at barn går på skole i foreldrenes opprinnelsesland er sammensatte og komplekse.

Last ned rapporten (PDF)

Spørsmål om rapporten kan rettes til:
Høgskolen i Oslo
v/ dekan Sissel Østberg
tlf 22 45 20 03/41 44 66 36.