Historisk arkiv

Nytt nettsted for landinformasjon i asylsaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Som et ledd i å få en mer åpen utlendingsforvaltning publiseres nå www.landinfo.no Her finner man informasjon om land Norge mottar asylsøkere og flyktninger fra.

Pressemelding

Nr.: 56
Dato: 12.05.2006

Nytt nettsted for landinformasjon i asylsaker

Som et ledd i å få en mer åpen utlendingsforvaltning publiseres nå www.landinfo.no. Her finner man informasjon om land Norge mottar asylsøkere og flyktninger fra.

Fredag 12. mai ble www.landinfo.no offentliggjort. Noe av hensikten med offentliggjøringen er å gi både asylsøkere, deres advokater, media og offentligheten ellers økt innblikk i grunnlaget for asylsaksbehandlingen i Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE).

- Offentliggjøring av landinformasjon er viktig i det kontinuerlige arbeidet med å sikre og styrke tilliten til norsk utlendingsforvaltning, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn.

Landinfos nettsted ble opprinnelig lansert i januar 2005. Bakgrunnen for å etablere nettstedet var et stadig sterkere uttrykt ønske i den offentlige debatt om økt tilgang til landinformasjon som ble benyttet som grunnlag for asylsaksbehandlingen i UDI og UNE. Ikke minst ble et slikt ønske uttrykt under den åpne høringen om UNE 7. mars i år, hvor statsråd Bjarne Håkon Hanssen og statssekretær Rieber-Mohn var til stede.

Nettstedet vil inneholde notater med generelt bakgrunnsstoff om det enkelte land. Disse notatene vektlegger særlig sikkerhets- og menneskerettighetssituasjonen i de enkelte land.

- Dette er forhold som står helt sentralt i en stor del av de sakene som utlendingsmyndighetene behandler, sier Rieber Mohn.

Per 12. mai 2006 foreligger landnotat på Iran, Irak, Afghanistan, Kosovo, Somalia og Tsjetsjenia. I tiden som kommer vil langt flere landnotat bli publisert. I tillegg vil flere rapporter og responser også legges ut.

Landinfo, som er ansvarlig for nettstedet, er utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon. Enhetens hovedoppgave er å innhente og videreformidle landinformasjon om asylsøkeres hjemland. Denne informasjonen benyttes i saksbehandlingen i UDI og UNE. Landinfo er administrativt underlagt UDI, men er faglig uavhengig.