Historisk arkiv

Økning i sykefraværet fortsatte i 2. kvartal 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Statistisk sentralbyrås tall viser at sykefraværet i 2. kvartal 2006 har økt med 5,3 prosent sammenliknet med samme kvartal året før. – At det fortsatt er vekst i sykefraværet, understreker behovet for å vurdere sterkere virkemidler i kampen mot det økte sykefraværet. At utviklingen ikke viser tegn til bedring er svært bekymringsfullt, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Pressemelding

Nr.: 101
Dato: 22.09.2006
Kontaktperson: Ulf Pedersen, tlf. 22 24 80 99

Økning i sykefraværet fortsatte i 2. kvartal 2006

Statistisk sentralbyrås tall viser at sykefraværet i 2. kvartal 2006 har økt med 5,3 prosent sammenliknet med samme kvartal året før.
– At det fortsatt er vekst i sykefraværet, understreker behovet for å vurdere sterkere virkemidler i kampen mot det økte sykefraværet. At utviklingen ikke viser tegn til bedring er svært bekymringsfullt, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

SSBs sykefraværstall for 1. kvartal viste en vekst i sykefraværet på 4,2 prosent fra 1. kvartal 2005 til 1. kvartal 2006, mens veksten fra 2. kvartal 2005 til 2. kvartal 2006 er 5,3 prosent. Dette bekrefter at det fortsatt er vekst i sykefraværet. Dette er det fjerde kvartal på rad hvor fraværet har økt sammenlignet med tilsvarende kvartal året før.

Det har vært en forskyvning fra kortere til lengre sykefravær. Det betyr at staten bærer en stadig større andel av utgiftene. Det egenmeldte fraværet har vært stabilt. Videre har sykefraværet økt mer blant kvinner enn blant menn.

Sykefraværsstatistikken viser andelen tapte dagsverk i forhold til det totale antallet dagsverk. Det vil si at endringer i antallet sysselsatte ikke har betydning for tallene. Til tross for veksten i sysselsettingen har antallet sykmeldte vært stabilt.

At sykefraværet fortsetter å øke er svært bekymringsfullt. Økningen har vært spesielt stor i offentlig sektor, med 7,6 prosent i statlig forvaltning og 6,5 prosent innen kommunal forvaltning. Innen privat sektor har sykefraværet økt med 4,5 prosent. Innen statlig sektor er økningen størst innen undervisning med 10,7 prosent og helse- og sosialnæringen (i hovedsak helseforetakene) med 7,1 prosent.

– Utviklingen viser nå en økning innen stort sett alle næringer og understreker behovet for tiltak som kan snu dette. Målet om 20 prosent reduksjon i sykefraværet er langt unna, og mulighetene for å nå dette målet er svekket, poengterer statsråd Bjarne Håkon Hanssen.