Historisk arkiv

RNB: Økte midler til utlendingsforvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen foreslår å øke Utlendingsdirektoratets budsjettrammer med 22,3 millioner kroner til saksbehandling, 3,1 millioner kroner til dekning av økte tolkeutgifter og 65 millioner kroner til drift av asylmottak.

Pressemelding

Nr.: 53
Dato: 12.05.2006

RNB: Økte midler til utlendingsforvaltningen

Regjeringen foreslår å øke Utlendingsdirektoratets (UDI) budsjettrammer med 22,3 millioner kroner til saksbehandling, 3,1 millioner kroner til dekning av økte tolkeutgifter og 65 millioner kroner til drift av asylmottak.

- De økte bevilgningene gir UDI en mulighet til å redusere antallet restanser og saksbehandlingstiden. Videre ser vi at det gjennomsnittlige antallet beboere i mottak er noe høyere enn det som ble forutsatt da statsbudsjettet for 2006 ble vedtatt. En tilleggsbevilgning er derfor nødvendig for å dekke flere mottaksplasser enn tidligere antatt, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Bakgrunnen for regjeringens forslag om å øke bevilgningen på utlendingsfeltet, er nye prognoser som tilsier at det vil komme 500 flere asylsøkere til Norge i 2006. Antall asylsøkere har direkte innvirkning på UDIs saksområde, med hensyn til både saksbehandling, tolkeutgifter og drift av asylmottak. En oppjustering av ankomstprognosene vil derfor gi høyere saksbehandlingskostnader og et høyere gjennomsnittlig belegg i mottak. – I tillegg er antallet antatt grunnløse asylsøknader redusert, slik at de sakene UDI nå behandler, er mer kompliserte og tidkrevende. Det fører igjen til økte utgifter per sak, sier Hanssen.

Fra 2002, da det var 17 400 personer som søkte asyl i Norge, har trenden i antallet asylsøkere vært fallende. Hvor mange som søker om asyl hvert år avhenger blant annet av internasjonale forhold. Usikkerhet rundt sikkerhetssituasjonen i en del utsatte områder, blant annet Afrika, i Midtøsten og på Balkan, har direkte innvirkning på antallet asylankomster til Europa og Norge.

I 2005 flatet trenden med fallende asylankomster ut. Prognosene som lå til grunn for saldert statsbudsjett 2006 tilsvarte 5 000 asylankomster, og bygget på en fortsatt nedgang i antallet asylsøkere. De nye prognosene tilsier nå at rundt 5 500 personer vil søke om asyl i 2006.