Historisk arkiv

Statsråd Hanssen har full tillit til UNE i somaliasakene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har full tillit til at Utlendingsnemnda (UNE) har oppdaterte vurderinger om sikkerhetssituasjonen i Somalia. Dette er statsrådens beslutning, etter dagens møte med UNE.

Pressemelding

Nr.: 91
Dato: 23.08.06

Statsråd Hanssen har full tillit til UNE i somaliasakene

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har full tillit til at Utlendingsnemnda (UNE) har oppdaterte vurderinger om sikkerhetssituasjonen i Somalia. Dette er statsrådens beslutning, etter dagens møte med UNE.

-Møtet med UNE bekreftet den generelle tillit jeg har til at alle asylsøknader behandles på en individuell og forsvarlig måte, og at praksis i forhold til Somalia bygger på en grundig vurdering av et bredt kildegrunnlag. Det er regjeringens politikk at personer som er utvist på grunn av kriminalitet, eller som oppholder seg ulovlig i Norge etter å ha fått endelig avslag på sine asylsøknader, skal hjem, sier statsråd Hanssen.

Norge har gjennom flere år ført en liberal praksis når det gjelder somaliske asylsøkere, og i dag innvilges nesten 80 prosent av alle søknadene. Dette er en vesentlig høyere innvilgelsesprosent enn både Sverige og Danmark, og også langt høyere enn for de fleste europeiske land. Barn, barnefamilier og syke får som utgangspunkt tillatelse i Norge. Det samme gjelder de fleste kvinner.

Alle saker som behandles av UNE er tidligere behandlet av Utlendingsdirektoratet, som har avslått søknadene. UNEs praksis i somaliasaker er fremkommet etter behandling av et stort antall saker i nemndmøter, med personlig fremmøte av klageren – fra 2004 frem til i dag. Nemndene er satt med en nemndleder og to legfolk, hvorav en av legfolkene alltid er foreslått av humanitære organisasjoner. Den praksis som nå er lagt, bygger på vurderinger som det har vært enighet om gjennom en rekke nemndmøter, og blant en bredt sammensatt gruppe vedtaksfattere, etter forberedelse fra fagfolk med juridisk- og landkunnskapsekspertise.

Av hensyn til asylinstituttets troverdighet er det viktig at de personene som får endelig avslag på sin asylsøknad eller blir utvist på grunn av kriminalitet, faktisk uttransporteres og at det skjer raskt. Gjennom Soria-Moria-erklæringen har regjeringen varslet at den vil styrke arbeidet med uttransporteringer. At man nå har funnet praktiske løsninger for returer til Somalia er et resultat av denne styrkingen.

I norsk asylpraksis legges det stor vekt på UNHCRs anbefalinger, og disse er viktige kilder for utlendingsforvaltningen ved vurderingen av sikkerhetssituasjonen både i Somalia og i andre land. Utlendingsmyndighetene innhenter imidlertid også vurderinger fra andre, blant annet andre FN-organer, humanitære organisasjoner, norske utenriksstasjoner og en rekke andre kilder.

Når det gjelder forholdet til UNHCRs anbefalinger vil regjeringen på generelt grunnlag i løpet av september diskutere og komme med forslag til hvordan dette punktet i Soria-Moria-erklæringen best bør følges opp.