Historisk arkiv

Tilpasning til Schengen-regelverket på sjøgrensen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har sendt på høring et forslag til endringer i utlendingsforskriften. Endringene gjelder hovedsakelig grensekontrollen til sjøs.

Pressemelding

Nr.: 137
Dato: 07.11.2006

Tilpasning til Schengen-regelverket på sjøgrensen

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har sendt på høring et forslag til endringer i utlendingsforskriften. Endringene gjelder hovedsakelig grensekontrollen til sjøs.

Forslaget har sammenheng med Norges tilknytning til Schengen-samarbeidet. EU har nylig vedtatt en grenseforordning, som regulerer all passering av indre og ytre Schengen-grenser, samt overvåking av yttergrensene. Forordningen er stort sett en videreutvikling av gjeldende Schengen-regler. Stortinget godtok forordningen i vår, og vi har forpliktet oss til å gjennomføre den i norsk rett.

– Den nødvendige lovendringen er allerede vedtatt, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. – I utlendingsforskriften er det særlig bestemmelsene om grensekontrollen til sjøs som må tilpasses. Norges sjøgrense regnes som en Schengen yttergrense, hvor Norge har ansvaret for å ivareta kontrollbehovet til samtlige Schengen-land.

Departementet foreslår for det første å oppheve bestemmelsen som gir visumpliktige passasjerer på cruiseskip mulighet til å foreta kortvarige besøk på land uten visum. Visum kreves allerede i andre Schengen-land, så her må Norge legge seg på samme praksis.

For det andre foreslås det å endre bestemmelsen om plikt til å sende forhåndmelding for fører av luftfartøy eller skip. Det vil bli færre unntak fra denne plikten enn hva det er i dag. Det vil si at flere fartøy blir omfattet av meldeplikten. Dette vil i utgangspunktet også gjelde fiskefartøy, men med et unntak for ”kystfiskefartøy”. Etter Schengen-regelverket regnes ”kystfiskefartøy” for fiskefartøy som daglig eller innen 36 timer vender tilbake til en havn på Schengen-territoriet uten å anløpe en havn i et tredjeland.

Etter Schengen-regelverket skal grensepassering som hovedregel skje over godkjent grenseovergangssted, men det kan gjøres unntak. Blant annet er indre Schengen-grense unntatt. Videre er det unntak for kystfiskefartøy og lystfartøy, samt for sjømenn på landlov. Utlendingsforskriften foreslås endret i tråd med dette. Departementet foreslår videre et unntak fra grensepasseringsplikten som særlig retter seg mot fiskere om bord på fartøy med ervervstillatelse etter deltagerloven.

Endringene planlegges å tre i kraft fra vinteren/våren 2007.