Historisk arkiv

Tvangsekteskap skal ikke aksepteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen sender i dag forslag til nye tiltak mot tvangsekteskap på høring. Tiltakene skal motvirke at unge personer sendes til og holdes tilbake i opprinnelseslandet for å tvangsgiftes. I tillegg inviteres høringsinstansene til å foreslå andre målrettede tiltak for å motvirke tvangsekteskap.

Pressemelding

Nr.: 119
Dato: 12.10.2006

Tvangsekteskap skal ikke aksepteres

Regjeringen sender i dag forslag til nye tiltak mot tvangsekteskap på høring. Tiltakene skal motvirke at unge personer sendes til og holdes tilbake i opprinnelseslandet for å tvangsgiftes. I tillegg inviteres høringsinstansene til å foreslå andre målrettede tiltak for å motvirke tvangsekteskap.

Utlendingslovutvalget (NOU 2004: 20) foreslo å innføre et 21-års krav for familieinnvandring for ektefeller, som regjeringen nå følger opp. I dag er aldersgrensen 18 år. Tanken bak et 21-års krav er at eldre personer, både som følge av modenhet og som en mer selvstendig posisjon i forhold til familien, har større mulighet til å motsette seg press fra familien når det gjelder valg av ektefelle.

Utvalget og noen av høringsinstansene peker imidlertid også på viktige argumenter mot å innføre et forhøyet alderskrav for familiegjenforening. Dersom det innføres et 21-årskrav, kan det være en risiko for at unge personer likevel blir brakt til opprinnelseslandet og giftet bort mot sin vilje, og at de dermed blir utsatt for et ytterligere overgrep ved at de i tillegg blir holdt tilbake i opprinnelseslandet inntil 21-årsgrensen er oppfylt.

– Jeg ønsker å finne løsninger på om og eventuelt hvordan en uønsket effekt av alderskravet kan motvirkes, før jeg tar endelig stilling til om jeg vil foreslå et 21-årskrav i den nye utlendingsloven, sier arbeids- og inkluderingsminister, Bjarne Håkon Hanssen.

I høringsbrevet presenteres tre alternativer knyttet til 21 års aldersgrense for familiegjenforening som skal hindre at ungdom holdes tilbake i opprinnelseslandet ved å stille vilkår som krever opphold i Norge i den mest sårbare perioden:

  1. Vilkår om at herboende har bodd i Norge de tre siste årene før ektefellen kan få oppholdstillatelse,
  2. Vilkår om at herboende må ha studert eller arbeidet i Norge de tre siste årene før ektefellen kan få oppholdstillatelse, eller
  3. Vilkår om at partene ikke må ha sterkere samlet tilknytning til et annet land enn til Norge.

Høringsinstansene inviteres også til å foreslå andre målrettede tiltak for å motvirke tvangsekteskap.

Alternativene skal i utgangspunktet gjelde generelt for alle innbyggere i Norge som ønsker å bo i Norge sammen med utenlandsk ektefelle/samboer. Det foreslås imidlertid noen unntak. Vilkårene skal blant annet ikke gjelde hvis partene var gift før herboende innvandret til Norge. Det åpnes også for å gjøre unntak dersom særlige grunner taler for det.

Vilkårene skal i alle tilfeller opphøre når herboende har nådd en viss alder. I høringsbrevet foreslås det en dispensasjonsregel der aldergrensen settes til 26, 27 eller 28 år.

– Soria Moria-erklæringen fastsetter at regjeringen vil iverksette nye, langsiktige og målrettede tiltak mot tvangsekteskap. Forslagene på ulike tiltak som i dag sendes på høring, er et ledd i dette arbeidet. Regjeringen har ennå ikke konkludert på forslagene i høringsbrevet. Vi mener det er viktig å utrede disse spørsmålene, og ønsker derfor høringsinstansenes syn på dem. Høringsinstansene oppfordres også til å foreslå andre tiltak mot tvangsekteskap, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

På bakgrunn av høringsuttalelsene, vil regjeringen vurdere om ett eller flere av tiltakene skal lovfestes i det kommende forslaget til ny utlendingslov i februar 2007.

Hele høringen