Historisk arkiv

Sameminister Bjarne Håkon Hanssen: Gratulerer med dagen til alle samer!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– 6. februar – samefolkets dag – er en viktig dag for det samiske folk, men den er også en viktig dag for hele landet, fordi det synliggjør den spesielle stilling samene har i landet vårt, sier sameminister Bjarne Håkon Hanssen, som varsler nye tak i samepolitikken.

Pressemelding

Nr.: 06
Dato: 06.02.2007

Sameminister Bjarne Håkon Hanssen: Gratulerer med dagen til alle samer!

6. februar – samefolkets dag – er en viktig dag for det samiske folk, men den er også en viktig dag for hele landet, fordi det synliggjør den spesielle stilling samene har i landet vårt, sier sameminister Bjarne Håkon Hanssen, som varsler nye tak i samepolitikken.


Til høsten legger regjeringen fram en bred stortingsmelding om samepolitikken. Blant temaene blir Sametingets makt og forholdet til øvrige statlige myndigheter, samisk næringsutvikling og verdiskaping, arealforvaltning og nordområdepolitikk.

–Tradisjonell samisk næring taper stadig terreng for hytter og annen mer lønnsom utnytting av naturressursene. Skal det alltid være slik at samene taper fordi det er mindre penger i reindrift enn i storsamfunnets næringsvirksomhet? Blant de ting vi må diskutere er om Sametinget skal gis større myndighet. Det gjelder blant annet ulike forslag om vetorett for Sametinget, sier Hanssen som understreker at regjeringen ikke har konkludert i noen av disse spørsmålene.

Samefolkets dag markerer det samiske fellesskapet på tvers av landegrensene. Når samer i både Norge, Sverige, Finland og Russland feirer denne dagen viser dette et samlet samisk folk bosatt i flere land. Det er i dag 90 år siden det første samelandsmøtet i Trondheim 6. februar 1917, som samlet samer fra hele Norden for å diskutere samepolitiske spørsmål. Samefolkets dag har vært markert siden 1993, og i 2004 ble den offisiell flaggdag i Norge.

– Gratulerer med dagen til alle samer!