Historisk arkiv

Større vekt på anbefalingene fra FNs Høykommissær

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen foreslår i forskrift til ny utlendingslov en ny bestemmelse som innebærer at norsk asylpraksis som er i strid med anbefalinger fra FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) om beskyttelse, skal prøves av stornemnd. Regjeringen vil også forbedre dialogen med UNHCR.

Pressemelding

Nr.: 07
Dato: 05.02.2007
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Thor Arne Aass, 22 24 71 70

Større vekt på anbefalingene fra FNs Høykommissær

Regjeringen foreslår i forskrift til ny utlendingslov en ny bestemmelse som innebærer at norsk asylpraksis som er i strid med anbefalinger fra FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) om beskyttelse, skal prøves av stornemnd. Regjeringen vil også forbedre dialogen med UNHCR.

– I tråd med regjeringens plattform, vil det i forbindelse med det nye regelverket bli foreslått tiltak som skal bidra til en grundigere prøving av betydningen av anbefalinger fra FNs Høykommissær for flyktninger som gjelder beskyttelse, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Statsråden viser også til at Høykommissæren i et møte med ham, har uttalt at Norge er et av de land i verden som oftest følger Høykommissærens anbefalinger.

Forslaget innebærer at praksis i strid med anbefalinger fra UNHCR om beskyttelse, som hovedregel skal vurderes av Utlendingsnemndas stornemnd (sammensatt av 3 nemndledere og 4 lekmenn). Ordningen vil tre i kraft når ny lov og forskrift er på plass en gang i løpet av 2009.

Regjeringen ønsker videre gjennom forslag i den nye loven å styrke flyktningkonvensjonen i norsk rett:

  • Det foretas en tydeligere lovregulering av hvem som er flyktninger etter konvensjonen.
  • Alle som har rett til beskyttelse etter internasjonale forpliktelser skal få status som flyktning.
  • Det gjøres tydelig at tidligere ofre for menneskehandel kan gis flyktningstatus dersom de risikerer forfølgelse.
  • Det innarbeides en henvisning til konvensjonens artikkel 35 som pålegger statene å samarbeide med UNHCR for at de skal kunne utøve sin oppgave med å overvåke at konvensjonen etterleves.
  • Underholdskravet fjernes i alle familiegjenforeningssaker der den som bor i Norge har fått beskyttelse etter våre internasjonale forpliktelser.
  • Det utarbeides særskilte retningslinjer for behandlingen av saker som gjelder kjønnsbasert forfølgelse.
  • Norske myndigheter skal på generelt grunnlag ha en bedre og mer regelmessig dialog med UNHCR rundt praksisspørsmål og UNHCRs anbefalinger.
  • Regjeringen vil øke antallet kvoteflyktninger.

– Norske myndigheter vil fortsatt vurdere alle søknader individuelt. Tilrådningene fra UNHCR er en av mange kilder når vi fastsetter hvilken asyl- og flyktningpolitikk Norge skal ha, sier statsråd Hanssen. Også i fremtiden vil det kunne oppstå situasjoner der norsk asylpraksis ikke fullt ut følger UNHCRs anbefalinger, og Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda skal rapportere når dette skjer.

– Høykommissæren har imidlertid understreket overfor meg at han ikke oppfatter det som et stort problem at Norge på enkelte punkter ikke er enig i UNHCRs anbefalinger, men at det er viktig at man har en åpen og direkte dialog om dette, slik at vi sikrer at en eventuell uenighet ikke bygger på misforståelser. Jeg har derfor overfor FNs Høykommissær tatt til orde for en bedre og mer regelmessig dialog om norsk asylpraksis og UNHCRs anbefalinger, sier Hanssen. Dette er blitt godt mottatt, og for noen uker siden ble det første dialogmøte mellom UNHCR og norske myndigheter holdt.

– Jeg ønsker også å få prøvd spørsmålet om retur av personer til Kabul som er fra ustabile områder i Afghanistan. Mitt departement har derfor i dag bedt om at to slike saker skal prøves av Utlendingsnemndas stornemnd, uttaler arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Arbeids- og inkluderingsministerens presentasjon fra pressekonferansen (PDF)