Historisk arkiv

De heleide statlige virksomhetene økte rekrutteringen av personer med innvandrerbakgrunn i 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

75 prosent av virksomhetene innkaller minimum én person med innvandrerbakgrunn til intervju, under forutsetning av at de er kvalifiserte. – Dette er oppløftende og viser at innsats for å øke rekrutteringen av personer med innvandrerbakgrunn nytter, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Pressemelding

Nr.: 09
Dato: 06.02.2007
Kontaktperson: Barbro Bakken, ekspedisjonssjef Integrerings- og mangfoldsavdelingen, tlf. 22 24 71 80

De heleide statlige virksomhetene økte rekrutteringen av personer med innvandrerbakgrunn i 2006

75 prosent av virksomhetene innkaller minimum én person med innvandrerbakgrunn til intervju, under forutsetning av at de er kvalifiserte.
– Dette er oppløftende og viser at innsats for å øke rekrutteringen av personer med innvandrerbakgrunn nytter, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Halvparten av virksomhetene oppgir at de har hatt én eller flere stillingsannonser med oppfordring til innvandrere om å søke i løpet av 2006.

– Det er viktig at det gode arbeidet fortsetter, understreker arbeids- og inkluderingsministeren. – Jeg har derfor utfordret virksomhetene til å sette fokus på karriereutvikling for ansatte med innvandrerbakgrunn, for å unngå sosial lagdeling i samfunnet og på arbeidsplassen. Alle skal ha like muligheter, også når det gjelder karriereutvikling, slår statsråden fast.

I dag har Bjarne Håkon Hanssen møtt lederne for de 32 heleide statlige virksomhetene for å gjøre opp status på hva virksomhetene har gjort og oppnådd ett år etter at han utfordret virksomhetene til å øke rekrutteringen av personer med innvandrerbakgrunn. I februar i fjor ble virksomhetene oppfordret til å innkalle minst én kvalifisert søker med innvandrerbakgrunn til intervju og å ha stillingsannonser som oppfordrer personer med innvandrerbakgrunn til å søke. Virksomhetene ble videre anmodet om tilrettelegge for mangfoldsarbeid i organisasjonen.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet har gjennomført en spørreundersøkelse blant samtlige av de statlige heleide virksomhetene. Resultatene fra undersøkelsen ble publisert i dag, og rapporten gir et bilde av status og praksis ved inngangen til 2007.

Blant de 24 virksomhetene som svarer på hvor mange de innkalte til intervju i 2006 og hvor mange av disse som hadde innvandrerbakgrunn, var det 11 prosent med innvandrerbakgrunn blant dem som ble innkalt til intervju. 17 virksomheter oppgir å ha ansatt personer med innvandrerbakgrunn i 2006. 9 prosent av de nyansatte i de 25 virksomhetene som svarer på dette spørsmålet, hadde innvandrerbakgrunn. Videre hadde omtrent 7 prosent av deltakerne på rekrutteringsplasser innvandrerbakgrunn, og 25 virksomheter svarer at de vil være åpne for å ta inn personer på rekrutteringsplasser i 2007. Halvparten av virksomhetene oppgir at tilrettelegging for en etnisk mangfoldig arbeidstokk og en god flerkulturell arbeidsplass er en del av virksomhetens generelle planarbeid.

De 32 heleide statlige virksomhetene har samlet omkring 148 000 ansatte. Det er store forskjeller virksomhetene imellom med hensyn til antall ansatte, organisering, markedet de opererer innenfor og behov for arbeidskraft det siste året. I 2006 oppgir de til sammen å ha besatt over 13 000 stillinger. Enkelte kan vise til lang erfaring med bevisst satsing på økt rekruttering av innvandrere og mangfold i sin organisasjon. Flere kan også vise til økt innsats og endret praksis på feltet i løpet av det siste året.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet vil følge opp virksomhetene og tilrettelegge for utveksling av erfaringer i virksomhetenes videre arbeid med å inkludere personer med innvandrerbakgrunn.