Historisk arkiv

Lanserer ny nasjonal strategiplan for arbeid og psykisk helse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Mange med psykiske lidelser ønsker å være i arbeid, men opplever likevel vanskeligheter med å komme inn i arbeidslivet. En del skyves også ut. – Vi lanserer derfor en strategi som skal åpne arbeidslivet, slik at flere kommer i arbeid, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Mange med psykiske lidelser ønsker å være i arbeid, men opplever likevel vanskeligheter med å komme inn i arbeidslivet. En del skyves også ut. –Vi lanserer derfor en strategi som skal åpne arbeidslivet, slik at flere kommer i arbeid, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

 
Målet med strategien er å hindre utstøting fra arbeidslivet og lette inkludering i arbeidslivet for mennesker med psykiske lidelser/problemer.

 

Målet med strategien er å hindre utstøting fra arbeidslivet og lette inkludering i arbeidslivet for mennesker med psykiske lidelser/problemer. Oppfølging og veiledning er sentrale elementer for at den enkelte skal lykkes med å mestre utfordringene han eller hun møter i arbeidslivet.

– De fleste som står utenfor, vil inn i arbeidslivet, men møter stengte dører. Mennesker med psykiske lidelser trenger meningsfylte arbeidsoppgaver i ordinært arbeidsliv. Vi vil ha et arbeidsliv der det er plass til alle, fordi arbeidslivet trenger mangfold, sier statsrådene.

Strategiplanen for arbeid og psykisk helse skal styrke brobyggingen mellom arbeids- og velferdsforvaltningen og helsesektoren, og må blant annet sees i nær sammenheng med intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv og sykefraværsoppfølgingen.

For å oppnå dette vil regjeringen arbeide for å

  • få til et godt samarbeid mellom arbeids- og velferdsforvaltningen og helsetjenesten, andre deler av det offentlige tjenesteapparatet, og med arbeidsgivere.
  • sikre brukermedvirkning og aktiv deltakelse fra den enkelte.
  • sikre gode, relevante arbeids- og helserettede tiltak og tjenester.
  • sikre god kompetanse om arbeid og psykisk helse i arbeidslivet og i det offentlige tjenesteapparatet.
  • sikre god kunnskap, forskning og utvikling.

– Vi ønsker gjennom denne strategien å bidra til at vi kan komme et skritt videre på veien mot et samfunn som inkluderer og gir muligheter for alle. Vi vet at deltakelse i arbeidslivet bidrar til mestring og selvtillit, sikrer inntekt og reduserer fattigdom. Det har betydning for den enkeltes identitet og stilling i samfunnet, sier Brustad og Hanssen.

Last ned:
Nasjonal strategiplan for arbeid og psykisk helse - 2007–2012 (PDF, 1 mb)