Historisk arkiv

Tiltak for å redusere sykefraværet iverksettes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Fra i dag iverksettes nye bestemmelser om bedre tilrettelegging for og oppfølging av sykmeldte. – Formålet er å gi et klart signal om at virksomhetene, arbeidstakerne selv og sykmelder må ta et større ansvar for å forebygge sykefravær og følge opp sykmeldte, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Fra i dag iverksettes nye bestemmelser om bedre tilrettelegging for og oppfølging av sykmeldte.
– Formålet er å gi et klart signal om at virksomhetene, arbeidstakerne selv og sykmelder må ta et større ansvar for å forebygge sykefravær og følge opp sykmeldte, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

De nye kravene om tettere oppfølging av sykmeldte som trer i kraft i dag er vedtatt for å følge opp Sykefraværsutvalgets rapport, som ble lagt frem 6. november 2006. Både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene har gjennom arbeidet i Sykefraværs­utvalget sluttet seg til endringene. Endringene innebærer blant annet følgende:

  • Det skal utarbeides en oppfølgingsplan for sykmeldte arbeidstakere senest etter seks uker.
  • Arbeidsgiver skal innkalle arbeidstaker til et dialogmøte om innholdet i oppfølgingsplanen senest etter 12 uker. Arbeidstaker får også plikt til å delta i dialogmøtet. Legen/sykmelder får plikt til å delta i dialogmøtet dersom arbeidsgiver og arbeidstaker, eller bare arbeidstaker ønsker det.
  • Det skal ytes graderte sykepenger også når arbeidstakeren delvis kan utføre nye arbeidsoppgaver etter tilrettelegging gjennom tiltak i virksomheten.
  • Arbeids- og velferdsetaten skal gjennomføre et dialogmøte med arbeidsgiver og arbeidstaker senest etter seks måneder sykmelding.

For å bidra til å få dette arbeidet i gang, er Arbeidstilsynets tilsynsfunksjon og Arbeids- og velferdsetatens oppfølgings- og kontrollfunksjon styrket med til sammen 50 mill kroner fra 2007. 

Til sammen vil disse regelendringene bidra til å forebygge og redusere sykefraværet. Det innebærer en ny giv, med både utfordringer og muligheter for arbeidsgiverne, arbeidstakerne, legene og myndighetene.

– Dette vil bli krevende i en overgangsperiode, men jeg legger til grunn at alle bidrar til å gjøre de nye virkemidlene effektive og få dette arbeidet i gang så fort som mulig, sier statsråd Hanssen. 

Det vises for øvrig til Arbeidstilsynet og Arbeids- og velferdsetaten for nærmere informasjon om lovkravene og myndighetenes oppfølging:

Lovkrav hos Arbeidstilsynet 
Lovkrav hos Arbeids- og velferdsetaten