Historisk arkiv

Flere i arbeid og aktivitet – brukerrettet, effektiv og helhetlig forvaltning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

NAV-kontorene skal settes bedre i stand til å hjelpe flere arbeidsledige, sosialklienter og andre som ikke er i arbeidslivet ut i jobb, og gi arbeidsgivere service for å skaffe arbeidskraft. Derfor omorganiseres arbeids- og velferdsetaten. – Gjennom de organisatoriske grepene etaten nå tar, vil NAV-kontoret kunne bruke mer tid på hver enkelt bruker, sier Bjarne Håkon Hanssen.

– Vi flytter flere oppgaver som ikke krever nærhet til brukerne ut av NAV-kontoret og over i spesialenheter. Dette gir en mer effektiv bruk av etatens ressurser og frigjør tid til å følge opp brukerne på en bedre måte på de lokale NAV-kontorene, sier statsråden.

Kvaliteten og effektiviteten øker når oppgaver som ikke krever nærkontakt til brukerne samles, viser erfaringer fra tidligere trygdeetat og Aetat.

 

Prinsipper for organiseringen
Arbeids- og velferdsdirektoratet har ansvaret for organiseringen av Arbeids- og velferdsetaten. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har lagt følgende overordnede prinsipper til grunn for organiseringen av etaten:

  • NAV-kontorene skal være arbeids- og velferdsforvaltningens kontaktpunkt med brukerne.
  • Skjønnsmessige beslutninger tas lokalt.
  • Den statlige bemanningen på de minste NAV-kontorene (tre eller færre ansatte) opprettholdes.
  • Spesialenheter for forvaltning fatter vedtak om regelstyrte ytelser. De etableres fylkesvis, og egne og mer desentraliserte alternativer vurderes for de fylker med mest spredt bosettingsmønster.
  • Fem spesialenheter for pensjon etableres i hovedsak i byer utenfor landsdels­hovedstedene.
  • I arbeidet med å etablere de fylkesvise enhetene skal etaten ta personalpolitiske hensyn og åpne for fjernarbeidsplasser i en oppbyggingsfase.

– Direktoratet har i sitt samlede forslag til lokalisering klart å balansere effektivitet og brukerorientering, personalpolitikk og distrikts- og regionalpolitiske hensyn på en god måte, sier Hanssen.

 

Spesialenheter for pensjon
Det blir etablert fem spesialenheter for pensjon. De blir lagt til Harstad, Steinkjer, Ålesund, Porsgrunn og Groruddalen (Oslo). Disse byene er valgt, fordi

  • plasseringen sikrer at eksisterende kompetanse på området kan benyttes.
  • det er gode transportmuligheter og kort reisetid for de ansatte.
  • det er nærhet til høyskole/utdanningsmiljøer, slik at det over tid vil være mulig å rekruttere og beholde nødvendig høykompetent arbeidskraft.

Spesialenhetene for pensjon vil samlet bli bemannet med om lag 300 ansatte.

Se pressekonferansen på Nett-TV 
Pressemelding fra Arbeids- og velferdsdirektoratet (nav.no)