Utlendingsforvaltningen får et betydelig løft
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Pressemelding | Nr: 28<br>Kontaktperson: Fungerende ekspedisjonssjef i innvandringsavdelingen, Gina Lund: 99 23 09 45 | Dato: 23.03.2007
Regjeringen arbeider systematisk for å sikre en bedre utlendingsforvaltning og legger i dag frem en stortingsproposisjon med forslag om å bevilge 82,5 millioner kroner til Utlendingsdirektoratet (UDI) og 11,3 millioner kroner til politiet.
– En god innvandringspolitikk avhenger av at vi har etater som innen rimelig tid kan behandle de søknader som kommer inn, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Saksbehandlingen skal ha tilfredsstillende kvalitet, og brukerservice i utlendingsforvaltningen må ivaretas.
– Etter granskingen av UDI har Arbeids- og inkluderingsdepartementet gjennomgått styringen av direktoratet. Det er laget formkrav til hvordan UDIs praksis skal rapporteres, satt opp klare kjøreregler for kommunikasjon mellom departement og direktorat og klargjort rammene for styringen. I tett samarbeid med UDI er det iverksatt et omfattende arbeid for å følge opp forventningene fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og anbefalingene i Graverkommisjonens rapport, samt gjennomgått de forhold jeg selv omtalte i Stortinget i juni 2006.
Direktøren for UDI har sikret en grundig gjennomgang av egen virksomhet. Kvalitetsstandarder for alle sakstyper er gjennomgått, regelverk og rutiner for etablering og synliggjøring av praksis er etablert, og det er utformet et konsept for internkontroll og risikostyring.
Arbeidet i departementet og direktoratet pågår fortsatt og vil bli rapport i sin helhet til Stortinget i budsjettproposisjonen for 2008.
Regjeringen utvider arbeidet med å sikre en bedre utlendingsforvaltning til også å omfatte en gjennomgang av saksflyten på hele utlendingsfeltet. Dette for å se på muligheter for en mer effektiv oppgaveløsning totalt sett. Uttak av produktivitetsgevinster, sikring av tilfredsstillende kvalitet og bedre brukerservice er stikkord for denne gjennomgangen.
Strengere krav til saksbehandlingskvaliteten gjør at UDI ikke har kapasitet til å behandle like mange saker som det forutsettes i vedtatt budsjett. Pr 1. januar 2007 hadde UDI 4 300 ubehandlede asylsaker og 22 400 ubehandlede oppholdssaker. Ut fra prognosene vil dette øke til 5 300 asylsaker og 34 900 oppholdssaker dersom saksbehandlingskapasiteten ikke endres.
Den lange saksbehandlingstiden oppleves som en stor belastning for søkerne, og samtidig skaper det store antallet ubehandlede saker både økonomiske og praktiske problemer for UDI. Mange ubehandlede saker medfører mye merarbeid til å svare på henvendelser og klager fra søkere og andre brukere. Lang saksbehandlingstid i asylsaker har ført til lengre oppholdstid i asylmottak og dermed også økte utgifter til drift av mottakene. Den økte bevilgningen vil sette UDI i stand til å behandle 2 000 flere asylsaker og 13 500 flere oppholdssaker. Dette vil på sikt føre til redusert saksbehandlingstid, kortere oppholdstid i mottakene, mer effektiv ressursbruk i UDI og mindre belastning for søkerne.
Det foreslås også i proposisjonen en tilleggsbevilgning på 4,1 millioner kroner til Utlendingsnemnda (UNE) knyttet til regelendring til fordel for barn med sterk tilknytning til Norge (se egen pressemelding).
I den framlagte stortingsproposisjonen foreslås det en økning av gebyrene på familiegjenforeningssøknader og søknader om bosettingstillatelse. Gebyrene vil fortsatt ligge lavere enn de faktiske utgiftene knyttet til den samlede saksbehandlingen i hele sakskjeden. Det foreslås å øke gebyret for søknad om bosettingstillatelse til 1 600 kroner og gebyret for søknad om familieinnvandring til 3 000 kroner fra 1. juni 2007. Samlet anslås dette å gi en merinntekt på om lag 12,2 millioner kroner i 2007.
Pressemelding: Regelendring til fordel for barn med sterk tilknytning til NorgeStortingsproposisjon nr. 56 (2006-2007)