Historisk arkiv

Trepartsavtalen om tilbakevending til Afghanistan forlenges

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Samarbeidsavtalen som legger til rette for at afghanere i Norge skal kunne vende hjem, ble drøftet på et møte i Kabul 29. mai. Avtalen er mellom norske og afghanske myndigheter og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). I møtet ble partene enige om å forlenge avtalen.

Den nåværende avtalen ble inngått i august 2005 og løper ut i august i år. Både afghanske og norske myndigheter og UNHCR mener avtalen har fungert bra, og de tre partene ble derfor enige om å forlenge avtalen.

Som en oppfølging av trepartsavtalen har Utlendingsdirektoratet (UDI) inngått en avtale med International Organisation for Migration (IOM) om utbetaling av 15 000 kroner etter retur til Afghanistan og praktisk reintegreringsstøtte på 10 000 kroner. Også avtalen mellom UDI og IOM vil bli videreført.

Etter at avtalen trådte i kraft i august 2005, har 66 afghanere med endelig negativt vedtak reist frivillig fra Norge tilbake til Afghanistan. 150 afghanere med endelig negativt vedtak har blitt tvangsutsendt. De som er tvangsutsendt får 3 000 kroner etter retur, samt tilgang til den samme reintegreringsstøtten som de som reiser frivillig.

- Vi fortsetter å legge til rette for at også afghanere i Norge kan reise hjem, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Da avtalen kom på plass for om lag to år siden, var det første gang Norge hadde inngått en avtale med både UNHCR og regjeringen i hjemlandet til en større gruppe flyktninger og asylsøkere. I henhold til avtalen får UNHCR og afghanske myndigheter informasjon om alle som returneres før returene gjennomføres.