Historisk arkiv

Vil gi flere flyktningstatus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Flere av de som i dag får opphold på humanitært grunnlag av beskyttelsesgrunner vil få status som flyktninger, og barns rettigheter styrkes. Dette er to av hovedendringene i regjeringens forslag til ny utlendingslov.

Se også: Samleside om ny utlendingslov 

 

Flere av de som i dag får opphold på humanitært grunnlag av beskyttelsesgrunner vil få status som flyktninger, og barns rettigheter styrkes. Dette er to av hovedendringene i regjeringens forslag til ny utlendingslov.

-Den rødgrønne regjeringen har forpliktet seg på en mer human, solidarisk og rettssikker flyktning- og asylpolitikk. Gjennom forslagene som ligger i den nye utlendingsloven styrker og tydeliggjør vi den enkeltes rettigheter, uttaler arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Det nye flyktningbegrepet vil omfatte alle som har rett til internasjonal beskyttelse, ikke bare dem som er omfattet av flyktningkonvensjonen. Dette vil blant annet omfatte personer som faller inn under Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Til nå har personer i sistnevnte kategori ikke blitt innvilget status som flyktning i Norge, men opphold på humanitært grunnlag. Det betyr ikke at flere vil få innvilget opphold i Norge, men at alle som har rett på internasjonal beskyttelse vil bli anerkjent som flyktninger.

Barns rettigheter styrkes blant annet gjennom at barns særskilte behov for beskyttelse lovfestes. Videre tydeliggjøres det i proposisjonen at terskelen for oppholdstillatelse på humanitært grunnlag for barn, skal være lavere enn for voksne. -Vi har særlig ønsket å ivareta hensynet til barnets beste gjennom dette lovforslaget, uttaler Hanssen, som understreker at det er viktig for regjeringen å sikre barns rettigheter.

Proformaekteskap
For å forhindre at personer omgår regelverket og skaffer seg oppholdstillatelse i Norge ved å inngå proformaekteskap, vil regjeringen skjerpe loven på dette punktet.  - Flere av utenriksstasjonene har uttrykt at dagens bestemmelse er vanskelig å håndheve. Nå blir det enklere å konstatere om det foreligger proformaekteskap og bestemmelsen blir dermed mer effektiv, påpeker Hanssen

Tvangsekteskap
Regjeringen vil skjerpe underholdskravet i saker om familieinnvandring. Referansepersonen må tjene minst lønnstrinn 8, som i dag tilsvarer kroner 199 200,- pr. år. - Den som kan forsørge seg, har større mulighet til å stå på egne bein, i forhold til foreldre og eventuelle ektefeller. Det gjelder både økonomisk og emosjonelt. Inntekt er dessuten nødvendig for å kunne forsørge ektefellen den første tiden i Norge, framholder Hanssen.

Flytter makt til Stortinget
Regjeringens lovforslag legger opp til større grad av lovregulering av langt flere spørsmål enn i dag.  - På et felt som berører så mange, er det viktig for den demokratiske legitimiteten at flere av reglene blir vedtatt av Stortinget gjennom loven, og ikke ved forskrift av regjeringen, uttaler Hanssen.

Når det gjelder myndigheten i enkeltsaker skal denne fortsatt ligge hos Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda, men prinsippene for skjønnsutøvelsen er blitt klarere.

Trer i kraft i 2010
Etter at Stortinget har behandlet det lovforslaget som nå er fremmet, vil departementet sende et forslag til ny utlendingsforskrift på høring. Arbeidet med ny forskrift forventes ikke å være ferdig før en gang i løpet av 2009, og ny lov og forskriftsverk forventes å tre i kraft fra 1. januar 2010.

 

Vedlegg - faktaark 

 

 Samleside om ny utlendingslov