Historisk arkiv

Vil styrke funksjonshemmedes innflytelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Funksjonshemmede skal få bedre mulighet til å påvirke i saker som angår dem. Dette er blant annet saker om tilgjengelighet, diskriminering på grunnlag av funksjonsevne og tjenester for mennesker med nedsatt funksjonsevne, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Loven om kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne ble vedtatt i 2005 og trer i kraft fra 10. september. Det betyr at alle de nye kommunestyrene og fylkestingene skal oppnevne slike råd eller eventuelt en annen representasjonsordning for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

– Representasjonsordningen er viktig for å sikre god brukermedvirkning. Ordningen er derfor også viktig for lokaldemokratiet. Rådet kan være en viktig ressurs for kommunene, blant annet når det gjelder utfordringer i forbindelse med universell utforming, sier statsråden.

Gjennom et godt fungerende råd kan kommunene sikre seg at verdifull erfaringskompetanse på en systematisk måte blir spilt inn i planarbeidet i kommunen og medvirke til at valg av løsninger blir så inkluderende som mulig.

Departementet har sendt ut et rundskriv med veiledning om den nye lovens formål, rådenes saksområde og mandat, oppnevning, sammensetning, medlemmenes plikter og rettigheter og krav til saksbehandlingen og driften av rådene.

I tilegg har Deltasenteret - statens kompetansesenter for deltakelse og tilgjengelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne – nylig utgitt heftet ”Gode råd er ikke dyre!” som formidler erfaringer om samarbeid mellom slike råd og kommunene.

Om lag halvparten av kommunene og de fleste fylkeskommuner har på frivillig basis allerede opprettet råd for funksjonshemmede. Det var ikke minst de positive tilbakemeldingene både fra kommunene og funksjonshemmedes organisasjoner som gjorde at loven ble vedtatt. Rådene skaper større oppmerksomhet om behovene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, og gir dem faktisk innflytelse i saker som har betydning for deres livssituasjon.

Rundskriv med veiledning om lov om råd for funksjonshemmede