Historisk arkiv

Styrket lokal deltakelse blant innvandrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Tilskuddsordningen til lokale innvandrerorganisasjoner bidrar til økt deltakelse. En ny undersøkelse viser at innvandreres organisering og medvirkning i det frivillige liv styrkes gjennom tilskuddsordningen.

– Jeg er glad for at tilskuddsordningen bidrar til høyere deltakelse blant innvandrere i frivillig  sektor. Å delta i frivillig arbeid er viktig for å bli en del av det norske samfunnet, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet gir, via IMDi og fylkeskommunene, tilskudd til lokale innvandrerorganisasjoner og frivillig virksomhet i lokalsamfunn som bidrar til deltakelse, dialog og samhandling. Nå har tilskuddsordningen blitt evaluert av IRIS (International Research Insitute of Stavanger) og Agderforskning.

Evalueringen viser at tilskuddsordningen langt på vei bidrar til målene. Blant annet ser vi at innvandreres organisering og deltakelse i det frivillige liv styrkes gjennom tilskuddsordningen. De frivillige aktivitetene varierer mellom sosiale aktiviteter som fester, nasjonaldagsmarkeringer og konserter til mer direkte integrerings- og inkluderingstiltak som fagseminarer, leksehjelp og rusfrie aktiviteter for barn og unge. Andre aktiviteter kan være nettverksbygging mellom kvinner eller arrangering av internasjonal dag i lokalsamfunnet. Evalueringen viser samtidig at det er et potensial for å øke samhandlingen mellom organisasjonene og andre aktører i lokalsamfunnene.

Departementet vil i tiden fremover gjennomgå tilskuddsordningens formål og innretning og vurdere eventuelle endringer frem mot budsjettet for 2009. Funn og anbefalinger fra evalueringen vil være viktig i dette arbeidet.

 

Fakta om tilskuddsordningen

Departementet gir tilskudd til lokale innvandrerorganisasjoner, frivillig virksomhet i lokalsamfunn og landsdekkende organisasjoner på innvandrerfeltet. Tilskuddsordningen forvaltes av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og av fylkeskommunene. Tilskuddsordningen utgjorde i 2007 14,3 millioner kroner.

Formålet med tilskudd til drift av lokale innvandrerorganisasjoner og frivillig virksomhet er blant annet å styrke lokal organisering av innvandrere, å bidra til at innvandrere kan fremme felles interesser overfor lokale myndigheter, å fremme toleranse mellom ulike grupper av befolkningen og motvirke rasisme og diskriminering.

Rapport i PDF-format (1 mb)