Historisk arkiv

Ingen trenger å skynde seg å ta ut AFP før 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Ingen trenger å skynde seg å ta ut Avtalefestet Pensjon (AFP) før 2010 ”for sikkerhets skyld”, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Dette gjelder personer som har fylt 62 år før 2010, altså de som er født i årene 1943–1947.

Regjeringen og partene i arbeidslivet er enige om at reglene for AFP for denne aldergruppen bør utformes slik at ingen får en lavere framtidig pensjon om de fortsetter i arbeid etter fylte 62 år, sier Hanssen.

På bakgrunn av mange spørsmål fra folk som fyller 62 år før pensjonsreformen trer i kraft, ønsker både myndighetene og partene å unngå et ”kunstig” rush av AFP-uttak som følge av usikkerhet knyttet til overgangen fra gammelt til nytt pensjonssystem.

Overgangsreglene vil bli utformet med sikte på at ingen arbeidstakere skal få lavere pensjon etter 2010 enn det de ville fått dersom de hadde tatt ut AFP før 2010. For senere årskull (1948 og yngre) vil den nye ordningen avhenge av det partene og myndighetene kommer fram til.

Pensjonsforliket på Stortinget innebærer at AFP-ordningen videreføres, men at den skal tilpasses den nye folketrygden som skal iverksettes fra 2010. Formen for videreføring drøftes nå av et utvalg ledet av arbeids- og inkluderingsministeren, og består av lederne for åtte organisasjoner i arbeidslivet: LO, NHO, Unio, HSH, YS, Akademikerne, Arbeids­giver­foreningen Spekter og Finansnæringens Arbeidsgiverforening. I tillegg møter fornyings- og administrasjons­ministeren og KS som observatører i utvalget, som representanter for arbeidsgiverne i offentlig sektor. Utvalget skal være ferdig med arbeidet innen utgangen av året.