Historisk arkiv

NOA-rapport: Gode arbeidsforhold i Norge – og utfordringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeidsforholdene i Norge er bra, men det er likevel en større andel sysselsatte i Norge som rapporterer om fravær på grunn av helseplager, sammenlignet med gjennomsnittet i EU.

Funnene kommer fram i en rapport fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø- og helse (NOA) ved Statens arbeidsmiljøinstitutt som legges fram i dag. Rapporten sammenligner arbeidsmiljøet i Norge med EU.

– Det er interessant at selv om sysselsatte i Norge har den korteste betalte arbeidstiden, hvis man legger sammen betalt arbeidstid og ubetalt arbeid, samt reisetid til jobb, ”jobber” vi lengst av alle. Særlig unge kvinner og menn med omsorgsansvar har lange ”arbeidsdager”, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet og er basert på data fra den internasjonale arbeidsmiljøundersøkelsen European Working Conditions Survey, gjennomført av The European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions. Det ble gjennomført nærmere 30 000 intervjuer i 31 land i høsten 2005.

Undersøkelsen gir et overblikk over arbeidsforhold og arbeidsmiljø og kartlegger sentrale problemstillinger og utviklingstrekk på europeiske arbeidsplasser. Undersøkelsen omfatter tema som arbeidstid og arbeidstidsordninger, ergonomisk, fysisk og kjemisk arbeidsmiljø og psykososialt arbeidsmiljø.

Rapporten viser at trekk ved arbeidsmiljøet kan gi opphav til helseproblemer også i Norge.

– Vi må ta utgangspunkt i at det å ha et arbeid først og fremst har positive konsekvenser for den enkeltes helse, identitet og tilhørighet. Derfor er det myndighetenes oppgave å legge til rette for et så helsefremmende arbeidsmiljø som mulig, sier statsråden, og understreker at et godt arbeidsmiljø ikke oppstår eller vedlikeholdes av seg selv. Hanssen ser derfor ikke på funnene fra rapporten som noen sovepute med hensyn til fortsatt fokus på arbeidsmiljøforhold.

Rapporten viser at det er at det er en rekke fellestrekk mellom de skandinaviske landene på sentrale arbeidsmiljøforhold. For eksempel er Norge, Sverige og Danmark blant de få landene der gjennomsnittet av de sysselsatte rapporterer om både høye krav i arbeidet, høy kontroll over egen arbeidssituasjon og høy sosial støtte. Dette mener de fleste forskere er en god kombinasjon for ytelse og prestasjonsevne og samtidig en positiv påvirkning på arbeidstakernes helse.

Se også sak og rapporten på sidene til Statens arbeidsmiljøinstitutt