Historisk arkiv

Rettskrivningsverktøy for samiske språk lansert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Første programvarepakke i Sametingets Divvun-prosjekt ble i dag overlevert ved en seremoni i Kunnskapsdepartementet. I første omgang foreligger korrekturverktøy for nordsamisk og lulesamisk i form av stavekontroll og orddelingsprogram.

Egil Olli og Raimo Valle 
Fra venstre: Sametingspresident Egil Olli og statssekretær Raimo Valle viser fram ny programvarepakke

Statssekretær Raimo Valle i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sa ved lanseringen at dette er en historisk dag for samene, for Norge og for alle som jobber med samisk språk.

-Det er jo dessverre slik for mange av oss som bare snakker samisk, at vi har en vegring mot å skrive på morsmålet vårt. Vi vet stort sett hvordan et ord skal skrives, men er usikre på eksakt stavemåte. Nå har vi endelig fått et hjelpemiddel som kan gi oss større trygghet. Også for samiske språkarbeidere og barn og unge som skal lære seg samisk vil disse hjelpemidlene være til stor nytte.

Det er satt av penger, både hos Sametinget, Kunnskapsdepartementet og i AID til videreføring av Divvun-prosjektet, både for å vedlikeholde og perfeksjonere de verktøyene som presenteres her i dag, og til å utvikle en stavekontroll også for sørsamisk.

Les Sametingets pressemelding her.

Verktøyene finnes på www.divvun.no og kan lastes ned av alle interesserte.