169 millioner til nye tiltak i Groruddalen i 2008
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Pressemelding | Nr: 30 | Dato: 01.04.2008
Groruddalssatsingen startet i 2007 som det største forsøket på å løfte et byområde her i landet. Resultatene er allerede kommet i form av bedre kollektivtransport, turveier, åpne skoler, gratis kjernetid i barnehage og en rekke andre nærmiljøtiltak.
På årets budsjett er det satt av 119 millioner statlige og 50 millioner kommunale kroner, til sammen 169 millioner. I fjor var totalbudsjettet på 136,3 millioner kroner. Av dette er 61 millioner overført til 2008.
Groruddalssatsingen inneholder fire programmer: Transport, grønne områder, stedsutvikling og inkludering. Av 166 vedtatte tiltak er 58 tiltak fullført og 62 satt i gang, mens 46 tiltak startes i år.
|
En FAFO-undersøkelse som ble lagt fram i februar i fjor, viste at folk trives godt i Groruddalen. Området har en høy andel innvandrere fra ikke-vestlige land. Samtidig viser undersøkelser at Groruddalen har en høy andel innbyggere med dårlige levekår.
–Vi er i full gang med å gjøre Groruddalen til et enda bedre sted å bo, med gode møtesteder for beboerne. Vi legger til rette for mer miljøvennlig transport gjennom gang- og sykkelveier og kollektivruter på tvers, og skal sikre grøntområder og åpne elveløp. Det skal bli lettere for folk å opptre miljøvennlig, for eksempel å sykle til sentrum langs Alnaelva eller ta turen til Østmarka og Lillomarka, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
–Groruddalssatsingen kommer i tillegg til midlene som går over bydelsbudsjettene i dette området. Innsatsen bygger på de gode erfaringene fra satsingen i Indre Oslo øst. I Groruddalen er hovedutfordringene særlig knyttet til gjennomgangstrafikk og barns oppvekst. Derfor vil vi blant annet satse på tiltak for å bedre det ytre miljøet og investere i barn og unge gjennom språkopplæring og trygge bo- og oppvekstmiljøer, sier Oslos byrådsleder Erling Lae.
Bredt samarbeid
Groruddalssatsingen er et banebrytende samarbeid mellom stat og kommune for å løfte et stort byområde med flere innbyggere enn Stavanger. Miljøverndepartementet har det overordnede statlige ansvaret, og det er opprettet en bred samarbeidsorganisasjon der i alt 17 statlige og 18 kommunale etater og bydeler deltar. Satsingen skal vare i ti år.
–Groruddalssatsingen ble initiert i 2003, og det har hele tiden vært tverrpolitisk enighet om den. Befolkningen ser allerede konkrete resultater etter ett år, og det er viktig at vi klarer å gjennomføre alle de flotte prosjektene, sier byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen, som koordinerer satsingen fra Oslos side.
Fire departementer har, sammen med Oslo kommune, ansvar for hvert sitt program:
- Miljøvennlig transport (Samferdselsdepartementet/ Samferdselsetaten)
- Alna, grønnstruktur, idrett og kulturmiljø (Miljøverndepartementet /Friluftsetaten)
- Bolig-, by- og stedsutvikling (Kommunal- og regionaldepartementet /Plan- og bygningsetaten)
- Oppvekst, utdanning, levekår, kultur og inkludering (Arbeids- og inkluderingsdepartementet /Bydelene)
Transport
–Samferdselsdepartementet vil videreutvikle transportsystemet i Groruddalen slik at miljøet i dalen blir bedre, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.
Dette gjøres ved å styrke kollektivtransporten på vei og bane, videreføre miljøfartsgrensen på 60 km i timen, overføre mer godstransport til jernbanen gjennom økt kapasitet på Alnabru, bedre miljøet rundt godsterminalen og bygge flere gang- og sykkelveier.
Grønne områder
Hovedmålet med satsingen på grønne områder er å tilrettelegge for turveier og grønne drag på tvers av dalen, med adgang til idrettsanlegg, kulturminner, skog og mark. Alnaelva skal åpnes i bunnen av dalen og gi en god tur- og sykkelforbindelse til byen.
Stedsutvikling
I løpet av 2007 er det satt i gang mange gode nærmiljøtiltak som etablering av grendehus og velhus, aktivitetsrom, lekeplasser og parker.
–Vi samarbeider med lokalbefolkningen om å skape synlige nærmiljøprosjekter for å sikre at tiltakene er nyttige og bærekraftige både på kort og lang sikt, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa.
Inkludering, oppvekst og levekår
Gratis kjernetid i barnehagene for 4- og 5-åringer er den største satsingen til Arbeids- og inkluderingsdepartementet i Groruddalen.
–Fra statens side satser vi stort på tidlig språkstimulering og gratis kjernetid i barnehagene. Vi gir ekstra midler til skoler med mer enn 25 prosent minoritetsspråklige elever, og vi legger opp til at skolene skal fungere som ressurssentre, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i AID.
Staten gir også midler til ekstra tiltaksplasser og tiltak for å få unge inn i utdanning og arbeid, samt tiltak for å bedre folkehelsen.