Historisk arkiv

Barns rett til beskyttelse i asylsaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

På oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet har Norsk senter for Menneskerettigheter nylig levert rapporten ”Barn, tortur og retur”.

Bakgrunnen for oppdraget var å få ny kunnskap om barns rett til beskyttelse ved søknad om asyl. Hovedproblemstillingen er i hvilken grad det skal anvendes et utvidet torturbegrep for barn, med andre ord om torturen antar andre former enn for voksne, og om terskelen for tortur og vern mot retur bør være lavere for barn på grunn av sårbarhet og større skadefølger. 

I rapporten anbefales blant annet at barnespesifikke kriterier nedfelles i regelverket for å sikre større rettslig anerkjennelse og synliggjøring av barns historier. Vedtakene må videre henvise til relevante bestemmelser i Barnekonvensjonen og standardmaler for vedtakene bør forbedres. Det bør videre legges til grunn et relativt og utvidet torturbegrep og barnets beste må være et tolkningsprinsipp ved alle rettslige vurderinger som foretas.

- I den nye utlendingsloven som ble behandlet av Stortinget tidligere i år, er det lagt stor vekt på å sikre barns rettsposisjon. Vi vil imidlertid gjennomgå rapporten grundig for å se om det er spesielle tiltak departementet bør sette i verk i tillegg, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn, i arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Lenke til rapporten