Historisk arkiv

Handlingsplanen mot sosial dumping: Innsynsrett og påseplikt på plass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Departementet har fastsatt forskrift om tillitsvalgtes innsynsrett og oppdragsgivers plikt til å påse at allmenngjøringsforskrifter etterleves. – Vi har nå fått på plass et godt regelverk som kan bli et nyttig verktøy for å hindre sosial dumping, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Forskriften gjelder for områder med allmenngjorte tariffavtaler og trer i kraft 14. mars.

Departementet har fastsatt forskrift om tillitsvalgtes innsynsrett og oppdragsgivers plikt til å påse at allmenngjøringsforskrifter etterleves.
– Vi har nå fått på plass et godt regelverk som kan bli et nyttig verktøy for å hindre sosial dumping, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Forskriften gjelder for områder med allmenngjorte tariffavtaler og trer i kraft 14. mars.

– Vi har mottatt mange gode innspill i høringsrunden og har gjort noen endringer i forholdt til høringsforslaget. Særlig viktig er det at forskriften nå åpner for at de tillitsvalgte om nødvendig skal kunne rådføre seg med egen organisasjon, sier statsråden.  

Innsynsretten skal i praksis gjennomføres ved at tillitsvalgte ber sin egen arbeidsgiver om å skaffe opplysninger om underleverandørers lønns- og arbeidsvilkår. Innsynsretten skal ligge hos tillitsvalgte som er part i den allmenngjorte tariffavtalen, og som er ansatt hos hovedleverandør. Dersom det ikke er tillitsvalgte som er part i tariffavtalen hos hovedleverandør, flyttes innsynsretten et ledd ned i kontraktkjeden, til tillitsvalgte hos hovedleverandørens nærmeste underleverandør. De tillitsvalgte skal ha taushetsplikt om opplysningene, unntatt overfor Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet.

Plikten til å påse at lønns- og arbeidsvilkår er i samsvar med gjeldende allmenngjøringsforskrifter, skal ligge hos hovedleverandør. Plikten omfatter alle ledd i kjeden av underleverandører. Forskriften inneholder dessuten bestemmelser som skal hindre at påseplikten kan omgås ved å endre organiseringen av oppdraget.

Lovhjemlene for forskriften ble gitt av Stortinget i fjor sommer, jf. Innst. O. nr. 92 (2006-2007), jf. Ot.prp nr. 56 (2006-2007)

Forskriften følger opp Soria Moria-erklæringen og regjeringens handlingsplan mot sosial dumping.

Lenke til Forskrift om informasjons- og påseplikt og innsynsrett