Integreringsrådgivere skal jobbe mot tvangsekteskap
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Pressemelding | Nr: 16 | Dato: 18.02.2008
Norske myndigheter styrker hjelpen til norske borgere i utlandet som står i fare for å bli tvangsgiftet, eller er utsatt for tvangsekteskap. Seks integreringsrådgivere blir fra sommeren 2008 tilknyttet norske ambassader i de landene der unge nordmenn oftest søker hjelp.
- Vi vet at en del unge fra Norge på besøk i familiens opprinnelsesland blir utsatt for utilbørlig press fra storfamilien for å inngå et ekteskap de ikke ønsker. Derfor skal det være et apparat som fanger opp dem som trenger hjelp, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.
De nye rådgiverne plasseres i land med stor innvandrerbefolkning i Norge, der vi har registrert at unge som bor i Norge har blitt tvangsgiftet. Disse landene er:
- Pakistan, Islamabad. Tjenesten skal dekke Pakistan og Afghanistan.
- Jordan, Amman. Tjenesten skal primært dekke Nord-Irak, men også Syria og Jordan og evt. andre land i Midtøsten.
- Kenya, Nairobi. Tjenesten skal dekke Øst-Afrika og Afrikas horn.
- Sri Lanka, Colombo evt. India, New Dehli. Tjenesten skal dekke India, Bangladesh og Sri Lanka.
- Tyrkia, Ankara. Tjenesten skal dekke Iran og Tyrkia.
- Marokko, Rabat. Tjenesten skal dekke aktuelle land i Nord-Afrika.
Integreringsrådgiverne skal bidra til å styrke saksbehandlingen ved utenriksstasjonene i saker som omhandler tvangsekteskap og tilgrensede tema. Rådgiverne skal samarbeide med aktører som kan bistå i arbeidet mot tvangsekteskap i de aktuelle landene. De skal også bidra til å øke kompetansen på området i Norge, både hos sentrale og lokale myndigheter og organisasjoner.
- Målet er at alle unge gutter og jenter i Norge i dag skal oppleve likestilling og likeverd og ha frihet til å foreta egne valg, ikke minst når det gjelder valg av ektefelle, sier Hanssen.
Han understreker at det samtidig ansettes minoritetsrådgivere ved videregående skoler i Norge med høy andel minoritetselever. De skal gi elever med minoritetsbakgrunn støtte til å gjennomføre videregående skole, og selv velge ektefelle.
- De neste tre årene skal vi jobbe med å utvikle nye metoder og kunnskap på feltet, sier Hanssen. Han regner med at antall tilfeller av tvangsekteskap som avdekkes vil øke i denne perioden.
- Men dette er mest sannsynlig resultat av at flere blir bevisst sine rettigheter og muligheter for å få hjelp, sier statsråden.
Det er satt av 10 millioner kroner til tiltaket med integreringsrådgivere. Dette er en del av regjeringens fireårige handlingsplan mot tvangsekteskap som ble lagt fram i juni 2007. Planen inneholder 40 tiltak som retter seg mot forebygging og beskyttelse av dem som utsettes for overgrep og det er totalt satt av 70 millioner kroner. Arbeidet koordineres av Barne- og likestillingsdepartementet (BLD), og handlingsplanen har et særlig fokus på skolens rolle, utenriksstasjonene, behovet for trygge bosteder og styrket offentlig samhandling og kompetanse.