Historisk arkiv

Norskkrav til statsborgerskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Fra 1. september 2008 gjelder nytt vilkår om gjennomført 300 timer norskopplæring for innvilgelse av søknad om norsk statsborgerskap.

- Kunnskaper i norsk er en forutsetning for å kunne delta i yrkes- og samfunnsliv, sier statsråd Dag Terje Andersen. - Jeg forventer at innvandrere som skal bo i Norge lærer seg norsk så raskt som mulig slik at dette blir en ren formalitet når man skal søke om statsborgerskap.  I utgangspunktet kan en person søke om norsk statsborgerskap etter å ha bodd sammenhengende i Norge i sju år.

For søknader som fremmes etter 1. september 2008 er det et krav at søkere mellom 18 og 55 år har gjennomført 300 timer godkjent norskopplæring eller kan dokumentere tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk. Dokumentasjon på tilstrekkelige kunnskaper er bestått språkprøve, gjennomført opplæring i henhold til læreplaner i grunn- eller videregående skole med karakter, gjennomført studier på norsk/samisk på universitets- eller høyskolenivå, eller oppfylt inntakskrav for studier på norsk/samisk på universitet eller høyskole.

Alle innvandrere som har fått varig opphold etter 1. september 2005 er omfattet av rett og/eller plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Arbeidsinnvandrere og deres familier har også plikt til norskopplæring, men har ikke krav på gratis opplæring. Arbeidsinnvandrere som har tillatelse i henhold til EØS/EFTA-regelverket har verken rett eller plikt til opplæring.

Den enkelte gjøres oppmerksom på sine rettigheter og plikter allerede i vedtaket om arbeids- eller oppholdstillatelse fra utlendingsmyndighetene. I tillegg til informasjon på sine nettsider har IMDi sendt ut særskilt informasjon om dette til personer i målgruppen for norskopplæring. Det er også informasjon om dette på UDIs nettsider.