Historisk arkiv

Regjeringen hever inntektskravet i familieinnvandringssaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

- De som blir innvilget oppholdstillatelse ved familieinnvandring skal være selvforsørget og ikke trenge støtte fra det offentlige, sier statsråd Dag Terje Andersen. Også ut fra et integreringsperspektiv er det av betydning at den som får opphold i Norge ikke er avhengig av sosialhjelp for å få midler til livsopphold, men at vedkommende er en del av en familie som er selvforsørget. Et hevet inntektskrav vil bedre kunne ivareta disse hensynene, uttaler statsråden.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet instruerer i dag Utlendingsdirektoratet (UDI) om at størrelsen på kravet til sikret underhold i familieinnvandringssaker skal økes fra ltr 1 (per 01.05.08 kr. 198.400 per år) til lønnstrinn 8 (per 01.05.08 kr. 215.200 per år).

Økt underholdskrav er ett av flere tiltak for å redusere asyltilstrømmingen. Norge ser i 2008 en betydelig økning i antallet asylsøkere. Hvordan norsk innvandrings- og asylpolitikk oppfattes utad, spesielt sammenlignet med nærliggende land, synes å ha stor betydning for å forklare fordelingen av asylsøkere mellom ulike europeiske land. 

En instruks om økt underholdskrav kan gi et signal til asylsøkerne om deres fremtidige muligheter til å få familien hit, og dermed ha innvirkning på søkerens valg av land. –Utlendinger som blir anerkjent som flyktninger, og som inngikk ekteskap før de ankom Norge, vil ikke være omfattet av den nye instruksen, da det ikke stilles krav om sikret underhold for disse søkerne, presiserer Dag Terje Andersen.

Endringene trer i kraft 21. juli 2008, og skal gjelde for søknader innkommet etter dette tidspunkt.