Historisk arkiv

Bekymret over økning i sykefraværet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Det totale sykefraværet i første kvartal 2009 er på 7,7 prosent. - En økning på over tre prosent fra samme tid i fjor er bekymringsfullt, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Det legemeldte fraværet har økt, mens det egenmeldte fraværet er om lag uendret. Økningen er størst innen næringene bygg og anlegg, transport/lagring og varehandel.

- Utviklingen viser at alle parter må intensivere oppfølgingen av sykmeldte. Flere av bransjene som opplever størst økning, er også blant de som rammes hardest av finanskrisen, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) utløper i desember 2009 og avtalen har nå blitt evaluert. Et av målene med avtalen var å redusere sykefraværet med 20 prosent fra 2001 til 2009. Sykefraværsnivået i 1. kvartal 2009 er på om lag samme nivå som i 2001.

- I samme periode har sysselsettingen økt, og vi vet ikke om sykefraværet kunne vært større dersom IA-avtalen ikke hadde eksistert. I løpet av høsten vil myndighetene og hovedorganisasjonene i arbeidslivet diskutere hvordan vi kan få et mer inkluderende arbeidsliv som får ned sykefraværet, sier statsråden.