Historisk arkiv

Godt i gang med kvalifiseringsprogrammet 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Om lag 5 300 personer søkte på kvalifiseringsprogrammet i 2008. Antallet deltakere ved slutten av året var 4133. I tillegg kommer 175 som har gjennomført programmet. – Vi er godt i gang, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Kvalifiseringsprogrammet er regjeringens viktigste tiltak mot fattigdom. Innfasingen av programmet skjer i takt med etableringen av NAV-kontorer i kommunene. Ved utgangen av 2008 var ordningen tilgjengelig i 276 kommuner. Ordningen skal være landsomfattende fra 1. januar 2010.

Kvalifiseringsprogrammet er særlig rettet mot de som ellers ville blitt avhengige av økonomisk sosialhjelp over lengre tid. Økonomisk sosialhjelp er ment som en kortvarig ytelse i en vanskelig situasjon, men i praksis er det alt for mange som har hatt denne ytelsen som sin hovedinntektskilde over lengre tid. Kvalifiseringsprogrammet skal hjelpe folk ut av denne situasjonen.
– Vi har stor tro på at programmet vil bidra til at mange kommer i arbeid, og dermed bidra til å redusere antall personer som mottar økonomisk sosialhjelp over lang tid. Samtidig må vi ikke glemme de som ikke lykkes i å nå målet om arbeid, sier statsråden.

Kvalifiseringsprogrammet og kvalifiseringsstønaden skal særlig bedre mulighetene for de som ikke har opptjent rettigheter i folketrygden. Disse har hatt en usikker inntektssikring og i varierende grad tilgang til Arbeids- og velferdsetatens virkemidler. De som fyller inngangskriteriene har en rett til kvalifiseringsprogrammet, forutsatt at arbeids- og velferdsforvaltningen kan tilby et tilpasset program.

 

Fylkesvis oversikt over antall deltakere i kvalifiseringsprogrammet ved utgangen av 2008 (klikk på bildet for større versjon):

Fylkesvis oversikt over antall deltakere i kvalifiseringsprogrammet ved utgangen av 2008

Oversikt over deltakere og søkere i kvalifiseringsprogrammet i 2008 (Excel-dokument) 

 

Det ble lagt til grunn at det ville være om lag 5 400 deltakere i programmet ved utgangen av 2008. Gjennomføringen av programmet i første halvår 2008 gikk noe saktere enn det som ble lagt til grunn. Årsakene til dette kan være flere. Kvalifiseringsprogrammet innføres i en krevende etableringsfase av NAV-kontorene, og det kan ha vært noe usikkerhet knyttet til forvaltningen av den nye ordningen. På denne bakgrunn ble oppfølgingen av NAV-kontorene styrket. Det ble videre etablert felles prosjekter mellom fylkesmannsembetene og Arbeids- og velferdsetaten i fylkene. Disse tiltakene har bidratt til at det i det siste halvåret er det blitt registrert langt flere søknader om program enn i første halvår, og antall deltakere har økt betydelig.

Kommunene er ansvarlige for gjennomføringen av ordningen. I 2009 er det bevilget om lag 560 millioner kroner til dekning av kommunenes merkostnader knyttet til programmet. Beregningene bygger på at antallet deltakere øker til 8 850 ved utgangen av 2009.

Fakta:
I løpet av 2008 mottok NAV 5 279 søknader om deltakelse. De aller fleste av har fått innvilget sin søknad. Av de søknadene som var behandlet innen årsskiftet ble 4 411 innvilget og 160 avslått. Antall deltakere ved utgangen av året var 4 133. I tillegg kommer 175 gjennomførte program.

Mer informasjon om kvalifiseringsprogrammet (nav.no)