Historisk arkiv

Nye regler for nattarbeid offshore

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen har i dag fastsatt endringer i rammeforskriften vedrørende arbeidstid for virksomheter på norsk kontinentalsokkel.

Endringene innebærer en klargjøring av når nattarbeid er tillatt, samt enkelte tekniske endringer grunnet nødvendig tilpasninger til EUs arbeidstidsdirektiv (2003/88/EF).

Bakgrunnen for endringene er at dagens regulering ikke har vært tilstrekkelig klar med hensyn til når nattarbeid er tillatt. Dette har skapt unødvendig usikkerhet i næringen.

Etter den nye bestemmelsen i rammeforskriften § 53 er nattarbeid tillatt i følgende ulike tilfeller: For det første når det er nødvendig for å opprettholde produksjonen eller arbeidet gjelder aktiviteter direkte knyttet til bore- og brønnoperasjoner, herunder nødvendige støttefunksjoner. For det andre når helse-, miljø- og sikkerhetsrisikoen reduseres dersom arbeidet utføres om natten. Nattarbeid er også tillatt når driften på innretningen er stengt og arbeidet ikke innebærer en særlig risiko. Nødvendigheten av nattarbeid skal drøftes med de tillitsvalgte.

Endringene trer i kraft fra 1. juli 2009.