Historisk arkiv

A-17/2006 - Endring i midlertidig forskrift 24. februar 2005 nr. 165 om irakere som tidligere har hatt midlertidig og begrenset arbeidstillatelse i Norge - Forlengelse av forskriften § 1

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Rundskriv

Utlendingsdirektoratet
Utlendingsnemnda
Politidirektoratet
Utenriksdepartementet
Politiets sikkerhetstjeneste
Justis- og politidepartementet

Nr.

Vår ref

Dato

A-17/2006

200604649-/MBR

22.12.2006

Endring i midlertidig forskrift 24. februar 2005 nr. 165 om irakere som tidligere har hatt midlertidig og begrenset arbeidstillatelse i Norge - Forlengelse av forskriften § 1

Bakgrunn
Ovennevnte midlertidige forskrift (MUF-forskriften) ble fastsatt av Kommunal- og regionaldepartementet 15. mars 2005 og trådte i kraft 27. juni 2005. Etter forskriften § 1 skal tilknytning opparbeidet gjennom botid etter at midlertidig og begrenset oppholdstillatelse ble gitt ikke tillegges vekt ved vurderingen av hvorvidt det foreligger en ”særlig tilknytning til riket” etter lovens § 8 annet ledd.

Det fremgår av forskriftens § 4 annet ledd at § 1 opphører å gjelde 1. januar 2007. Begrunnelsen for dette opphørstidspunktet følger av rundskriv fra KRD H-2/05:
”Departementet legger til grunn at søknader fra irakere som tidligere har hatt MUF-tillatelser, og som per i dag ligger til behandling i UDI eller UNE, er ferdigbehandlet innen denne dato. Det legges for øvrig til grunn at departementet innen denne dato vil ha fått adgang til å instruere UDI om det nærmere innholdet av begrepet ”særlig tilknytning til riket(…).”

I høringsbrev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet av 11. september 2006 foreslår departementet endringer i forskriften, herunder ny § 2a om at søknad om fornyelse av tillatelse gitt i medhold av utlendingsloven § 8 annet ledd, etter søknad etter forskriften, avgjøres etter en ny vurdering av utlendingsloven § 8 annet ledd (med unntak for tillatelser gitt etter 1. januar 2007). Høringsbrevet viser videre til at forskriften § 1 opphører å gjelde 1. januar 2007, slik at det ikke lenger vil være regulert særskilt i hvilken grad botid skal være et moment ved vurderingen av om det foreligger ”særlig tilknytning til riket”. I høringsbrevet legges det opp til at de foreslåtte endringene skal tre i kraft på samme tidspunkt som § 1 opphører å gjelde; 1. januar 2007.

Om endringen
Fordi arbeidet med endringene til forskriften har tatt noe lengre tid enn ventet, har Arbeids- og inkluderingsdepartementet besluttet å utsette tidspunktet for ikrafttredelse av de foreslåtte endringene i forskriften. Departementet anser det som hensiktsmessig og ryddig at også forskriften § 1 fortsetter å gjelde inntil de nye endringene har trådt i kraft.

Forslaget til forskriftsendring har ikke vært på høring. Departementet anser at ovennevnte begrunnelse for valgt opphørstidspunkt da forskriften ble gitt, tilsier at en endring som foreslått kan foretas uten at det er behov for å sende forslaget på høring. Det vises til at tidsmomentet gjør at det ikke ville ”være praktisk gjennomførlig” å sende forslaget på høring, jf. utredningsinstruksen hhv pkt. 5.4 første ledd bokstav a. Departementet har også kommet til at høring må anses ”åpenbart unødvendig”, jf. utredningsinstruksen pkt. 5.4 bokstav c, da aktuelle saker etter forskriften er stilt i bero i Utlendingsdirektoratet slik at forskriftsendringen derfor ikke får noen praktisk betydning for disse.

Departementet anser at opphørstidspunktet for § 1 bør knyttes opp mot tidspunktet for ikrafttredelse av endringer på bakgrunn av høringsbrevet av 11. september 2006. Midlertidig forskrift 24. februar 2005 nr. 165 § 4 annet ledd endres dermed slik at bestemmelsen etter endringen lyder:

”§ 1 opphører å gjelde på det tidspunkt endringer i forskriften her på bakgrunn av høringsbrev av 11. september 2006 trer i kraft.”

Endringen trer i kraft 1. januar 2007.

Med hilsen

Gina Lund e.f.
fung. ekspedisjonssjef
Heidi Bonvik
fung. avdelingsdirektør

Forskrift om endring i midlertidig forskrift 24. februar 2005 nr. 165 om irakere som tidligere har hatt midlertidig og begrenset arbeidstillatelse i Norge

Fastsatt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet 20. desember 2006 med hjemmel i lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) § 8 annet ledd, jf. delegeringsvedtak 30. juni 2006 nr. 761.

I
I midlertidig forskrift 24. februar 2005 nr. 165 om irakere som tidligere har hatt midlertidig og begrenset arbeidstillatelse i Norge gjøres følgende endring:

§ 4 andre ledd skal lyde:
§ 1 opphører å gjelde på det tidspunkt endringer i forskriften her på bakgrunn av høringsbrev av 11. september 2006 trer i kraft.

II
Endringen trer i kraft 1. januar 2007.