Historisk arkiv

Instruks om håndtering av saker om kjønnslemlestelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Utlendingsdirektoratet 

Nr.                                               Vår ref                                Dato
AI-57/08                                      200600617-/RST                 15.10.2008

 

Instruks om håndtering av saker om kjønnslemlestelse

Arbeids- og inkluderingsdepartementet viser til utlendingsloven § 38 første ledd, som
innebærer at departementet har anledning til å instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) om generelle spørsmål vedrørende lovtolking og skjønnsutøvelse.

I UDIs brev datert 4. januar d.å. fremmer direktoratet forslag om å endre praksis i kjønnslemlestelsessaker. UDI fremmer forslag om ny praksis for høring av medfølgende barn uten at foreldrene er til stede, samt forslag om at UDI bør ha mulighet til å anmode om en legeerklæring i saker der det er sterk tvil om søkeren er kjønnslemlestet.
 
Regelverk og praksis for høring av barn, er gjenstand for generell vurdering i departementet i tilknytning til arbeidet med ny utlendingsforskrift. Departementet ønsker å vurdere spørsmålet om fremtidig norsk praksis for høring av barn i sammenheng med det pågående utredningsarbeidet. Departementet samtykker således ikke i den foreslått praksisendringen om å åpne for å intervjue medfølgende barn uten at en av foreldrene er tilstede under samtalen, eller å intervjue barn mot foreldrenes vilje.

Departementet samtykker heller ikke i direktoratets forslag om mulighet til å anmode om legeerklæring i saker der det er sterk tvil om søkeren er kjønnslemlestet. Det er naturlig å komme tilbake til spørsmålet når det på bredere grunnlag er vurdert hvorvidt det skal innføres ordninger med obligatoriske helseundersøkelser for å forebygge kjønnslemlestelse, slik som bebudet i handlingsplanen mot kjønnslemlestelse.

Når det gjelder UDIs anbefaling om at UDI av eget tiltak rutinemessig skal ta opp spørsmålet om kjønnslemlestelse overfor nærmere bestemte grupper, samtykker ikke departementet i dette. En praksisendring må vurderes etter at regjeringen har tatt stilling til spørsmålet om obligatorisk helseundersøkelser og ny forskrift om høring av barn. I påvente av dette skal sakene vurderes i henhold til gjeldende regelverk.


Med hilsen


Thor Arne Aass e.f.
ekspedisjonssjef      
                                                                        Birgitte Ege
                                                                        avdelingsdirektør  

 

Kopi:
Utlendingsnemnda
Utenriksdepartementet
Justis – og politidepartementet
Politidirektoratet