Historisk arkiv

Instruks AI 74/09 - Sikkerhetssituasjonen i søkerens hjemland som en del av vurderingen av utlendingsloven § 8 annet ledd.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Utlendingsdirektoratet
Postboks 8108 Dep
0032 OSLO 

 


 

Deres ref                                Vår ref                                  Dato
08/736-9/HTS                         200800858-/UMV                   26.01.2009



Instruks AI 74/09 - Sikkerhetssituasjonen i søkerens hjemland som en del av vurderingen av utlendingsloven § 8 annet ledd.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet viser til utlendingsloven § 38 første ledd, som innebærer at departementet har anledning til å instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) om generelle spørsmål vedrørende lovtolking og skjønnsutøvelse.

Departementet viser videre til Utlendingsdirektoratets brev datert 5. februar 2008 vedrørende ovennevnte, og til etterfølgende korrespondanse.

Departementet forstår UDIs redegjørelse slik at ikke alle enheter i UDIs asylavdeling har inntatt beskyttelses- og sikkerhetshensyn i helhetsvurderingen av om oppholdstillatelse skal innvilges i medhold av utlendingsloven § 8 annet ledd, jf utlendingsforskriften § 21 annet ledd. Videre forstår vi det slik at UDIs forslag til praksisjustering har til formål å sikre en samordning av praksis på dette området. Dette slik at alle enheter i samsvar med gjeldende praksis ser hen til også beskyttelses- og sikkerhetsmessige momenter i vurderingen av om oppholdstillatelse skal innvilges i medhold av utlendingsloven § 8 annet ledd, jf utlendingsforskriften § 21 annet ledd. Departementet samtykker i praksisjusteringen.

Departementet har også merket seg direktoratets kommentar om at endringen vil kunne føre til noen flere innvilgelser, men at det etter all sannsynlighet ikke vil dreie seg om mange saker. 

Vedrørende saker hvor det ikke foreligger tilstrekkelig grunnlag for å gi rett til beskyttelse etter utlendingsforskriften § 21 første ledd, jf. utlendingsloven § 15 første ledd, vil departementet bemerke at det ikke er noe rettslig til hinder for at man etter en vurdering av de sikkerhetsmessige forholdene, likevel velger å innvilge opphold etter bestemmelsen om sterke menneskelige hensyn i utlendingsloven § 8 annet ledd, jf. utlendingsforskriften § 21 annet ledd.

Det påpekes for øvrig at departementet i proposisjonen til ny utlendingslov har presisert at bestemmelsen om sterke menneskelige hensyn i den nye utlendingsloven
§ 38, kan få anvendelse i saker hvor sikkerhetsmessige forhold er det sentrale grunnlaget (kapittel 5.3.5, s. 95). Samtidig er det bemerket at det ikke må etableres noen ”utstrakt praksis” med å innvilge opphold etter bestemmelsen om sterke menneskelige hensyn i saker hvor det er beskyttelseshensyn som står sentralt, fordi dette kan uthule beskyttelsesbestemmelsene (kapittel 7.6.3, s. 154).



Med hilsen




Thor Arne Aass (e.f.)
ekspedisjonssjef

                                                                                    Birgitte Ege
                                                                                    avdelingsdirektør


 

 

Kopi: Utlendingsnemnda, Justisdepartementet, NOAS