Historisk arkiv

Tale på Norske Kveners Forbunds årsmøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Tale på Norske Kveners Forbunds årsmøte

Statssekretær Berit Oskal Eira, Tromsø 1.april 2006.

Kjære forsamling.

Mitt navn er Berit Oskal Eira. Jeg er her som statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, med ansvar for samordning for bl.a. kvenpolitikken. Ansvaret for disse sakene lå tidligere i Kommunal- og regionaldepartementet, men etter regjeringsskiftet ble både ansvaret og avdelingen som jobber med dette flyttet til det nye Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Først vil jeg takke for invitasjonen og for at jeg får lov til å komme hit. Det er veldig nyttig i mitt arbeid som statssekretær å være her og høre hva som opptar medlemmene i Norske Kveners Forbund. Det skaper et bedre grunnlag for min videre gjerning som statssekretær for kvenske saker. Som dere vet er jeg same og har jeg min bakgrunn fra samepolitikken. Jeg vet også at Norske Kveners Forbund av og til kunne tenkt seg en egen statssekretær for kvensaker Men situasjonen er nå gang er sånn den er, og derfor er det viktig at kvenene selv, representert med Norske Kveners Forbund, formidler hva som er viktig for kvenene og hva som må prioriteres. Norske Kveners Forbund er den viktigste premissleverandør når det gjelder kvenpolitikken.

Samtidig vil jeg si at vi har utviklingsmuligheter når det gjelder den politiske dialogen mellom sentrale myndigheter og kvenene. I dag foregår dialogen mellom myndighetene og nasjonale minoriteter gjennom bilaterale møter, og gjennom det såkalte Kontaktutvalget mellom nasjonale minoriteter og sentrale myndigheter.

I departementet vurderer vi om hvorvidt dette er tilstrekkelig, eller om det er andre måter vi kan sikre at kvenene oppnår effektiv deltagelse i saker som særskilt berører dem. Dette vil vi kunne ha en dialog med Kvenforbundet om.

I tillegg til samordningsansvaret, har Arbeids- og inkluderingsdepartementet ansvaret for organisasjonsstøtten til minoritetene. I Soria Moria-erklæringen heter det at regjeringen vil ”respektere organisasjonenes egenart ved å redusere bruken av prosjektmidler. En større andel av tilskuddmidlene skal tildeles i form av frie midler”. Vi vil derfor videreføre den politikken (som ble ført av forrige regjering), om at man prioriterer organisasjonsstøtte framfor støtte til enkeltprosjekter. På den måten gis minoritetene større anledning til selv å prioritere innenfor gitte rammer. Noen vil nok hevde at rammene for støtte til nasjonale minoriteter er for små. Men innenfor de gitte rammene, prioriterer vi altså organisasjonsstøtte.

Jeg vil si litt mer om organisasjonsstøtten: Først vil jeg understreke at det er organisasjonsfrihet i Norge. Staten kan i utgangspunktet ikke blande seg opp i organisasjoners indre liv. På den andre side, dersom man som organisasjon mottar statsstøtte, setter dette visse føringer. Blant annet har det blitt mer og mer fokus på, fra forskjellige hold, at man må ha gode rutiner når det gjelder økonomi og administrasjon. Vi fra departementets side er derfor tilfredse med at Norske Kveners Forbund framstår som en profesjonelt drevet organisasjon, ut fra de ressursene forbundet har til rådighet.

Så noen ord om politikken:

Regjeringens politikk overfor nasjonale minoriteter er definert i Soria Moria-erklæringen. Der står det at:

  • Regjeringen ” vil sikre minoritetenes grunnlag for egen kultur”.


Det er ikke veldig utfyllende. På den andre siden gir det et stort tolkningsrom. Dermed kan de nasjonale minoritetene selv være med på å definere hva dette skal bety i praksis. Jeg inviterer derfor Kvenforbundet til fortsatt dialog når det gjelder hva som må gjøres for å ” sikre minoritetenes grunnlag for egen kultur.” Jeg kan nevne at vi har fått et konkret innspill allerede, opprettelse av et kvensk kulturfond.

Jeg vil ikke bruke tid på å beskrive eksisterende tiltak overfor kvensk kultur og språk, da jeg vet at det er et stramt program for landsmøtet. I stedet vil jeg gi en honnør til alle som på frivillig basis jobber for kvensaken og for kvensk kultur og språk. Staten kan legge et visst grunnlag for utvikling av kvensk kultur, men de viktigste aktørene i dette arbeidet er kvenene selv.

Jeg vil derfor ønske til lykke med landsmøtet, og håper på et godt samarbeid med Norske Kveners Forbund i årene framover.

Jeg vil være her fram til kl. 14.30., og vil også kunne svare på spørsmål nå, om det er noen.

Takk for oppmerksomheten.