Historisk arkiv

Åpningen av familienettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Tale av arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen ved åpningen av www.familienettet.no.

 

Kjære Prinsesse Märtha Louise,
Kjære tilstedeværende,

Gratulerer med den store dagen og takk for invitasjonen til åpningen av nettstedet www.familienettet.no, i regi av Nasjonalt Kompetansesenter for læring og mestring ved Aker universitetssykehus.  

Regjeringen arbeider for at mennesker som lever med nedsatt funksjons­evne, og deres familier og pårørende, skal sikres en livskvalitet på linje med den øvrige befolkningen. Det gjelder ikke minst å legge til rette for at funksjonshemmede barn og unge gis muligheter til å utvikle seg og utnytte sine evner på linje med andre barn. Det krever gode hjelpe- og støtte­ordninger som er lett tilgjengelige, noen ganger helt fra familien får beskjed om at de venter et barn som er annerledes og resten av livet. Som Prinsessen var inne på, har både ny kunnskap og samfunnsmessige forandringer ført til endrede forutsetninger for barns oppvekst. Ikke minst handler dette om å legge til rette for brukermedvirkning og en helhetlig, tverrfaglig tilnærming overfor funksjonshemmede barn og deres familier. Derfor er jeg svært glad for at jeg er blitt invitert til å markere at Nasjonalt Kompetansesenter for læring og mestring har nådd en milepæl i arbeidet med å bedre informasjonen og styrke rettigheter til familier med barn med nedsatt funksjonsevne eller med alvorlig, kronisk sykdom. Det er imponerende at dere i løpet av så kort tid siden etableringen er på god vei mot å ha etablert 40 Lærings- og mestringssentra, i tillegg til at dere nå etablerer nettportalen.

Som arbeids- og inkluderingsminister har jeg ansvar for den samlede koordineringen av Regjeringens funksjonshemmedepolitikk, noe som også omfatter oppfølgingen av Strategiplan for barn som har nedsatt funksjons­evne. Det gjennomføres nå en rekke tiltak knyttet til denne planen, i regi av flere departementer. Dette er blant annet tiltak som tar sikte på å legge forholdene bedre til rette for at foreldre gis mulighet til å velge ordninger som gjør at barn med funksjonshemming opplever gode og trygge oppvekst­vilkår, at foreldrene får mulighet til å hente seg inn og også gis mulighet til å kombinere yrkesaktivitet med omsorg for barn. Det tas sikte på sette i gang arbeidet med å revidere Strategiplanen i inneværende år.

Når vi begynner å se nærmere på det, ser vi hvor mange sektorer dette egentlig dreier seg om. Det handler om samarbeid i og mellom kommunene, det lokale NAV-kontoret, hjelpemiddelforvaltningen, helse og omsorg, skole og barnehage for å nevne noen. Derfor er det en hovedutfordring å unngå at det legges ekstra byrder på familiene i deres møte med det offentlige, gjennom at de må bruke mye tid og krefter på å finne fram til hva de har rett til og å koordinere tilbudet selv. Som ansvarlig statsråd for bl.a. gjennomføringen av NAV- reformen vil jeg særlig peke to forhold som er jeg opptatt av at de nye arbeids- og velferdskontorene skal ta tak i:

For det første handler det om å utvikle mer fleksibelt og individtilpasset bruk av tjenester og tiltak i Arbeids- og velferdsetaten, blant annet når det gjelder stønader, hjelpemidler og avlastning, som gjør det mulig å tenke mer helhetlig og koordinert på tvers av sektorer og forvaltningsnivå. Derfor arbeider vi nå med å harmonisere og forenkle regelverk og ordninger.

For det andre handler det om å styrke informasjon, veiledning og brukermedvirkning i møtet mellom familiene og forvaltningen. Alt for mange opplever møtet med hjelpeapparatet som slitsomt. Her tror jeg at arbeidet i regi av Lærings- og mestringssentraene er helt uvurderlig.

Det gode møtet med tjenesteapparatet handler om holdninger og ferdigheter hos fagpersonene man møter – om å bli lyttet til, om løsningsorientering og om handlekraft. Videre handler det om organisering av tjenesteapparatet, kontinuitet, tilgjengelighet og informasjon. Derfor er jeg svært opptatt av at de lokale NAV-kontorene må ha nødvendig kompetanse for å kunne møte de dette gjelder på en god måte.    

Som arbeids- og inkluderingsstatsråd er jeg også veldig opptatt av at familier med funksjonshemmede eller alvorlig syke barn skal føle at de får dagliglivet til å gå opp. Mange av de foreldrene jeg har hatt kontakt med i en slik situasjon gir uttrykk for at de her opplever å komme til kort. For mange foreldre er det avgjørende med fleksible arbeidsplasser for at man skal kunne kombinere arbeid og jobb. Har man et alvorlig sykt eller funksjons­hemmet barn, settes dette virkelig på spissen. Mange sørger for fleksibiliteten selv, ved å redusere sin arbeidstid. Derfor er det nå nedsatt en arbeidsgruppe i regi av mitt departement som ser på der på om det er mulig å forbedre permisjonsordninger, herunder også hvordan legge til bedre til rette for at familier kan sikres et økonomisk grunnlag som gjør det mulig å ivareta omsorgen for barna, samtidig som de også kan opprettholde tilknytningen til arbeidslivet. Arbeidsgruppens arbeid skal være avsluttet i løpet våren 2007. 

Til slutt. Jeg har tatt meg tid til å sjekke at dere allerede er operative på nettet. ”På lag med familien for bedre mestring av hverdagen” står det på hjemmesiden til Familienettet.no. Jeg har stor sans for det verdigrunnlaget som er lagt til grunn, nemlig at brukernes erfaringer og kunnskap har lik verdi og betydning med fagfolks kunnskap og erfaring. Det lover veldig godt for framtiden for nettportalen.  Igjen gratulerer med dagen og lykke til videre.

Takk for oppmerksomheten!